Järfälla satsar ungt

Seuri Basilio har haft en tuff tid som ny ordförande i Järfälla basket.
Seuri Basilio har haft en tuff tid som ny ordförande i Järfälla basket.
Järfälla baskets elitsatsning havererade förra säsongen. Damlag och herrlag drogs ur sina serier.

Nu ska klubben satsa på ungdomar och städa ekonomin.

När Järfälla basket höll årsmöte i maj var ingen intresserad av ordförandeposten. Den förre ordföranden Tom Hedrup hoppade av i februari och endast sekreteraren Kicki Dahlberg kunde tänka sig att fortsätta i styrelsen.

Till slut blev herrlagsspelaren Seuri Basilio nominerad.

– Jag visste att jag skulle bli nominerad som ledamot men inte som ordförande. För att kunna ha en ideell förening måste du ha en ordförande, när ingen annan ville tog jag posten.

Han hade ingen erfarenhet av styrelsearbete tidigare och medger att det har varit tyngre än väntat.

– Det som gjort det svårt är den ekonomiska sits vi är i. Man måste tänka till en gång extra innan man fattar beslut. Det är också svårare att ge tillbaka till ungdomar och ledare i klubben när man inte har en massa tillgångar, utan ett stort minus.

Ambitionen var att fortsätta med damlaget i basketligan och herrlaget i basketettan.

Men bokslutet den 30 juni visade ett underskott på 350 000 kronor.

Efter ett krismöte med generalsekreteraren Lena Wallin-Kantzy beslutade den nya styrelsen att flytta ner både herr- och damlaget i division 2.

Kritiken var hård.

– Det var tufft, det var mycket skriverier på Facebook och andra forum och det har varit många som inte har hållit med oss i våra beslut. Men det är en del av jobbet, alla kommer inte att tycka om det man bestämmer men vi hade tydliga grunder för besluten och det är det som räknas, säger Seuri Basilio.

Klubben har fortfarande skulder till anställda som inte fått sina löner, och till Järfälla kommun som saknar pengar för hallhyror.

Järfälla basket har omkring 500 medlemmar, 13 ungdomslag och ett antal nystartslag. Nu när seniorlagen flyttats ner från elitskiktet vill Seuri Basilio satsa mer på ungdomarna.

– Tidigare har fokus i klubben legat på att få in damlaget i damligan och att få upp herrlaget i serierna. Allt fokus låg på elitverksamheten. Ungdomarna har inte fått tillräckligt tillbaka med tanke på hur mycket de betalade. Vi har inte delat ut matchkläder och startpaket som andra klubbar gör eller utvecklat ledare på rätt sätt.

En ungdomsansvarig har fått i uppdrag att utveckla ungdomsverksamheten.

– Han har coachträffar med våra ledare en gång i månaden för att utveckla dem och göra en utvecklingsplan för våra spelare från de yngsta till 18–20-års­åldern. Ledarna lär sig mer och spelarna kommer att tycka att det är roligare eftersom träningarna är mer anpassade efter deras nivå och förmågor.

När det gäller seniorerna fortsätter 10 av 14 herrspelare från förra säsongen. Däremot har hela damlaget försvunnit, de flesta till Järva i basketettan.

– Fokus nummer ett kommer att vara att fixa ekonomin och satsa på ungdomarna. Sedan vill vi, om ekonomin tillåter, komma upp i basketettan med herrarna. Eftersom damtruppen ser ut som den gör i dagsläget är målet att få till en stark stomme med både yngre och äldre tjejer som kan fungera som förebilder i klubben.

Fakta

Läser på KTH

Namn: Seuri Basilio.

Ålder: 24 år.

Bor: Hässelby.

Studerar: Matematik och fysik vid KTH.

Aktuell: Spelare och nybliven ordförande i Järfälla basket.