ANNONS

Järfällas IFK Viksjö är Sveriges första diplomerade förening

Järfällas IFK Viksjö är Sveriges första diplomerade förening, här tar de emot utmärkelsen
Glada representanter för IFK Viksjö, Svenska Fotbollförbundet och Stockholms Fotbollförbund under utmärkelsen.
IFK Viksjö är den första föreningen som Svenska Fotbollförbundet diplomerar för deras goda utvecklingsarbete för barn och ungdomar.
– Det är ett hedersamt kvitto på att föreningens ledare, medlemmar, föräldrar och ideella krafter gör ett bra jobb, säger Mattias Lindström, ordförande IFK Viksjö.
ANNONS

Målet med diplomeringen är att ha välmående och attraktiva föreningar där ledare, föräldrar och inte minst barn och ungdomar har roligt och mår bra.

Genom utmärkelsen, och vägen till den, vill Svenska Fotbollförbundet stötta och uppmuntra föreningar att på ett strukturerat sätt jobba med att utveckla sin verksamhet.

– Det är en bekräftelse på att vi tänker och gör rätt. När vi fick frågan om att gå med i diplomerad förening så kände vi att vi redan var på god väg. Vi hade förmånen att redan ha sett över föreningen och hittat utvecklingsstrategier för att till exempel tillämpa ny forskning, säger Mattias Lindström, ordförande IFK Viksjö.

Ingen tävling

Utmärkelsen Diplomerad förening innebär att föreningen arbetar med och lever upp till ett antal målbilder som beskriver en bra fotbollsförening i Svenska Fotbollförbundets ögon.

Det rör delar som ekonomisk styrning, utbildning av ledare, kommunikation och spelarutbildningsplan.

– Det är hedrande att vi råkar vara först. Men det är ingen tävling, jag är övertygad om att fler kommer få utmärkelsen inom en snar framtid och att man kommer sträva efter att fortsätta sin positiva utveckling när man väl kommer dit, säger Mattias Lindström.

Parafotboll och fotbollsfritids

Att bli en diplomerad förening kräver en långsiktig satsning från föreningens styrelse, ledare, medlemmar och alla runt omkring. Arbetet med att bli diplomerad sker i den takt klubben känner att den klarar av.

IFK Viksjö påbörjade processen i januari. De har jobbat med områdena fram till i dag och kommer att fortsätta. Efter en redan pågående satsning på så kallad spontan- eller motionsfotboll, där man får delta helt utan krav, väntas fler projekt.

– Vi är inte klara för att vi fått utmärkelsen. Det finns inget slutdatum för oss när det gäller att arbeta för sund barn- och ungdomsidrott. Nästa år kommer vi till exempel genomföra en stor satsning på parafotboll och vi ser även över möjligheterna för fotbollsfritids, dit man skulle kunna komma efter skolan, spela fotboll, få lite mellis och plugga, säger Mattias Lindström.

ANNONS