FUBB:s och Järfällas tjejer kämpar ihop i RM

Mälarbasket
Lagfoto med Mälarbasket, samarbetet mellan FUBB Basket och Järfälla Basket i RM för F16.
FUBB Basket och Järfälla Basket gör gemensam sak och spelar tillsammans under namnet Mälarbasket i Riksmästerskapet för F16. Första omgången spelas i Kungsängens sporthall nästa helg, den 14–15 oktober, och motståndet är tufft.

– Vi siktar på att vinna varje match vi spelar men vi vet att matcherna mot Marbo och Högsbo blir svåra. Båda är stora klubbar med damlag i ligan eller division 1 medan vi inte har något damlag alls och Järfälla ligger i division 3. Marbo vann dessutom RM i fjol. Mot det fjärde laget, Viby Basket, har vi rimligen bäst chans, säger Dennis Zalamans, ordförande i FUBB Basket och coach för Mälarbasket i RM.
Vinnaren i omgång 1 är direktkvalificerad till slutspelet dit 16 av RM:s totalt 30 lag når. En andra chans att nå slutspelet finns i omgång 2 som spelas första helgen i december.

Slutspel målet

– Att vinna omgång 1 blir svårt, men i omgång 2 har vi en chans. Vårt mål är att ta oss till slutspel, säger Dennis Zalamans.
Den gemensamma satsningen Mälarbasket är ett sätt att öka chansen att nå slutspel.
– Ja, genom att gå ihop ökar vi vår slagstyrka. Dessutom är vi båda något för få för att spela RM var och en för sig.
Samarbetet mellan grannkommunernas klubbar FUBB Basket och Järfälla Basket är en kortsiktig lösning på spelarbrist just nu – men en långsiktig idé förklarar Dennis Zalamans.

Fler klubbar inbjudna

– Vi har bjudit in tre klubbar till – Bollstanäs SK, Sigtuna och Enköping – för att prata om ett samarbete kring RM framöver. Många slutar i den här åldern och de bästa klubbarna tar ofta de bästa spelarna. Då riskerar de små klubbarnas lag att falla ihop. Idén med Mälarbasket är att man kan spela kvar i sina ordinarie lag men ändå stimulera dem som vill lite mer. På så sätt kan vi få fler att idrotta längre, säger han.
Inspiration har hämtats från Täby Basket och Djursholms Basket som har separata lag för de yngre men som går ihop då och bildar Norrort då spelarna börjar gymnasiet.

19 i årets trupp

Mälarbasket i årets RM kan vara ett första steg mot en liknande lösning. Årets trupp består av totalt 19 tjejer födda 2002, något fler från FUBB Basket än från Järfälla men hyfsat jämnt fördelade.
Matcherna i omgång 1 spelas i Kungsängens sporthall nästa helg. Den första startar klockan 9 på lördag morgon. Den sjätte och sista har uppkast klockan 12 på söndagen.