ANNONS

Joga 163 från Järva glänste i Neymars cup

Neymar cup
Stockholmsfinal mellan Joga 163 från Järva i rött och RGS 124 från Rågsved i gult.
De spelar spontanfotboll ”hela tiden” hemma i Järva. Nu är de fem killarna i Joga 163 klara för slutspel i Neymar Jr´s Five, världens största femmannaturnering i fotboll, efter imponerande spel i Stockholmskvalet på Skytteholms IP i lördags. Vinner de slutspelet i Malmö den 1 juli så väntar en resa till Brasilien och spel i det globala slutspelet.
ANNONS

– Vi brukar alltid spela spontanfotboll tillsammans och vi har kört en del turneringar också. Det går bra för att vi har kul tillsammans och alltid pushar varandra till max, även om det går lite sämre, säger Abdirahman Ahmed, 23 år från Husby.
Och det behövdes på Skytteholms IP, för Joga 163 förlorade den första gruppspelsmatchen. Men därefter tog de tre raka segrar i gruppspelet och av bara farten även kvartsfinal och semifinal. Först i finalen tog det stopp, där RGS 124 från Rågsved vann med 2–1 efter ett avgörande mål i slutsekunden.

Spelar till vardags i division 4, 5 och 6

– Ja, klockan stod på 9.59. Men de var duktiga, de har ett par spelare som spelar i tyska division 3 eller 4, säger Abdirahman Ahmed.

Neymar cup

Lag Joga 163: Abdihakim Muhamed Ali, Abdirahman Ahmed, Abdilatif Samatar, Hamse Kayse och Yahya Sharif. Foto: Sophie Odelberg

Själv spelar han till vardags för Husby FF i division 4. Det gör även 22-årige Husbybon Abdihakim Muhamed Ali, medan 23-åringarna Hamse Kayse och Abdilatif Samatar från Rinkeby spelar med Somaliska United i division 5. Den femte i laget, 23-årige kaptenen Yahya Sharif från Tensta, spelar i Karan FC i division 6.

Gick alla fem i samma grundskola

– Vi lärde känna varandra i grundskolan och har hängt ihop sedan dess, säger Abdirahman Ahmed.

Neymar cup

Finalen mellan Joga 163 och RGS 124 blev tuff. Foto: Sophie Odelberg

Att det blev förlust i Stockholmsfinalen mot Rågsved var tråkigt, men ingen katastrof. Båda lagen gick nämligen vidare till Sverigefinalen på Zlatan Court i Rosengård i Malmö den 1 juli. Där gör sex lag – två vardera från Stockholm, Göteborg och Malmö – upp om den svenska titeln.

ANNONS

Segrarna får åka till Brasilien

Vinnarna får åka till Brasilien och spela världsfinal på Instituto Projeto Neymar Jr den 21 juli.
– Vi är taggade till 110 procent. Vi vill visa vad vi går för. det vore en stor grej att få åka till Braslien och representera Sverige, säger Abdirahman Ahmed.
Förra året var över 100 000 spelare från 53 länder med i turneringen, som är öppen för spelare i åldern 16–25 år. I år deltar lag från 60 nationer utspridda över sex kontinenter – och de bästa möts alltså i slutspel på Neymars sportanläggning för socialt utsatta barn i Brasilien.

neymar cup

Förra året slutade svenska FC Show från Göteborg trea i världsslutspelet efter att ha slagits ut i semifinalen mot Tao United från Rumänien.  Foto: Gustavo Cherro

 

Streetfotboll à la Neymar

Spelformatet är hämtat från den snabba och tekniska streetfotboll som Neymar själv har växt upp med i Brasilien. Underlaget får variera för att understryka ursprunget. Asfalt, grus, gräs, konstgräs, golv eller sandstrand – allt är tillåtet.

neymar cup

Neymar kommer att vara på plats när slutspelet avgörs på hans sportanläggning i Brasilien, och vinnarlaget får spela en match mot stjärnan och några av hans kompisar. Foto: Marcelo Maragni

– Jag har alltid spelat ihop med mina vänner och med små mål. Den här turneringen tar mig tillbaka till ungdomen och jag är väldigt stolt över den, säger Neymar da Silva Santos Júnior, känd som Neymar i fotbollsvärlden.

Neymars tips: Ha en bra strategi

Reglerna i Neymar Jr´s Five är enkla. Lagen möts med fem spelare på planen och spelar med små mål utan målvakt. För varje mål som släpps in måste det lag som släppt in målet ta bort en spelare från planen. Matchen är slut antingen efter tio minuter eller när ett lag inte längre har några spelare kvar. Resultatet är tekniska, taktiska och högintensiva matcher.
– För att vinna matcher där man förlorar en spelare när motståndarna gör mål måste man ha en bra strategi. Man måste veta när det är rätt tillfälle att attackera och när man måste försvara. Ett starkt försvar kan leda långt i turneringen, säger Neymar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.