Jasper hoppas på ett sista bandy-VM

43-årige Jasper Felder från Skarpnäck vägrar ge upp hoppet om att kunna ansluta till USA:s trupp i Moskva på fredag i nästa vecka.
43-årige Jasper Felder från Skarpnäck vägrar ge upp hoppet om att kunna ansluta till USA:s trupp i Moskva på fredag i nästa vecka.
Bandyveteranen Jasper Felder laddar för sitt sjunde och sannolikt sista VM. Men en fotskada före jul är nu ett hot mot resan till Irkutsk för USA:s speluppläggare.

– Det blir en kamp mot klockan, säger han.

43-årige Jasper Felder har varit förvånansvärt förskonad från skador under sin långa karriär. Särskilt med tanke på att han i över tio år har kombinerat bandyn med crashed ice, ett slags störtlopp på skridskor.

Men den 22 december var olyckan framme. Jaspers Djurgården mötte GT/76 i division 1 östra.

– Det var 20 minuter in i matchen. En av deras backar liksom klev på min skridsko.

Skadan kom minst sagt olägligt. Jasper har satsat allt på att få spela VM med USA i Irkutsk i Sibirien med start nästa vecka. Och han kom med i truppen.

– Jag vill så otroligt gärna spela VM i år. Man ska aldrig säga aldrig, men jag känner att det nog blir mitt sista.

Sitt första VM spelade han redan i början av 1990-talet. Att Jasper, som har en amerikansk pappa men växte upp i Vårberg, kom med då var en ren tillfällighet.

– Jag spelade i Hammarby och i en B-lagsmatch mot Essingen hörde jag att en motståndare snackade amerikanska. Jag sa ”vad gör du här?” Han svarade att han ville komma i form för att spela med USA:s landslag. ”Finns det?”, sa jag. När han fattade att jag hade amerikanskt pass sa han att jag måste vara med i laget, och så blev det.

Sedan dess har bandyn i USA utvecklats, men det är fortfarande en liten sport som utövas enbart i Minnesota. USA:s landslag har hamnat i ett läge där de är för bra för B-VM, men inte håller riktigt i A-gruppen. I år spelar man A-VM och Jasper tror och hoppas att laget kan skrälla.

– Jag har sett filmer med landslaget på nätet. De tränar hårdare än någonsin. Skridskoåkningen och bollbehandlingen är bra medan bandykunnandet brukar svikta, men nu ser det bra ut tycker jag.

De fyra bästa lagen – Sverige, Ryssland, Finland och Kazakstan – spelar i en grupp och Vitryssland, Kanada, Norge och USA spelar i en. Vinner USA gruppen får man möta fyran i den andra gruppen, troligen Kazakstan, i kvartsfinal.

– Vi siktar på att ta hem gruppen. Nyckelmatchen blir mot Norge. Om alla är på topp så kan det gå.

Skulle man i stället få möta Ryssland eller Sverige i kvarten så handlar det om att hålla siffrorna nere.

– Men jag trivs mot bättre lag, jag tänder till. Även om vi åker på många mål i rumpan. Står det 10–1 till ryssarna så kör vi ändå på. Det sitter 20 000 ryssar på läktarna så det är bara att ”put on the show”.

Jasper har åkt till Gubbängens IP för att testa att stå på skridskorna för första gången på nära tre veckor. Tidigare har han inte ens kunnat dra på den högra skridskon. Nu går det, men ute på isen grinar Jasper illa.

– När jag tar ett skär sticker det som en kniv i foten. Inte så bra, men det är ändå ganska många dagar kvar, säger han.

Fakta

Har spelat i tio klubbar runt stan

Namn: Jasper Felder.

Ålder: 43 år.

Bor: Skarpnäck.

Yrke: Idrottslärare.

Familj: Fru och två söner.

Klubb: Djurgårdens IF. Har tidigare spelat bandy för IFK Stockholm, Reymersholms IK, Essinge IK, Hammarby IF, Bandolier (USA), Stabaek (USA), Kungälvs SK, IFK Kungälv, Sköndal, GT/76, Helenelund, AIK och Norrtelje.

Aktuell: Uttagen i USA:s trupp till bandy-VM i Ryssland.

Övriga sporter: Ishockey med MB (div. 1), crashed ice där han har vunnit sju världscuptävlingar, inline hockey (där han var med och tog VM-guld för Sverige 2000).