Jättebragden i Kanada största ögonblicket för 60-årsfirande Djursholms CK

Djursholms curlingklubb
Georg Szekely, Arne Elliot, Ginge Otterbäck och Toivo Gyhlenius hör till några av Djursholms CK:s tidiga profiler.
Djursholms curlingklubb
Det historiska ögonblicket i Kanada 1973. Djursholms CK har erövrat Sveriges första VM-guld någonsin genom från vänster Kjell Oscarius, Bengt Oscarius, Tom Schaefer och Boa Carlman.
Djursholms curlingklubb
Världsmästarna från 1973 – Kjell Oscarius, Bengt Oscarius, Tom Schaefer och Boa Carlman.
Djursholms curlingklubb
1978 års svenska mästare från Djursholm. Tom Schaeffer, Svante Ödman, Fred Ridderstad och Boa Carlman.
Djursholms curlingklubb
Bild från senare delen av 1950-talet där Hans Nicou ser bekymrad ut över vad Stig Johnson tycks ha ställt till med i boet.
Djursholms curlingklubb
Kommunstyrelsens ordförande Lars Danarö slår invigningsstenen på Stockhagen, påhejad av medlemmar från Djursholms CK och Stocksunds CK.
Djursholms curlingklubb
Bengt Oscarius och Boa Carlman sopar för fulla muggar under VM i Kanada 1973.
Djursholms curlingklubb
Bild från den internationella stortävlingen SLCC som avgjordes i Danderydshallen för ett par veckor sedan. Tävlingen och förstapriset på 100 000 kronor vanns av det svenska laget Anna Hasselborg.
Danderydshallen har åtta banor och ägs gemensamt av Djursholms CK och Stocksunds CK. Den 29 oktober är det öppet hus med gratis prova på klockan 13–15.
Danderydshallen har åtta banor och ägs gemensamt av Djursholms CK och Stocksunds CK. Den 29 oktober är det öppet hus med gratis prova på klockan 13–15.
Den 22 oktober firar Djursholms Curlingklubb 60 år med jubileumstävling och middag på kvällen. Klubben är en av Sveriges mest framgånsrika – med VM-guldet 1973 i lejonets kula, Kanada, som absoluta höjdpunkt.

– Ja, det var en jätteskräll – som att vinna VM-guld i pingis i Kina. Curlng är nationalsport i Kanada, större än hockeyn. De har en miljon curlingspelare medan vi har 5 000 så det var David mot Goliat. Och vi var första nation som vann VM i Kanada, utöver kanadensarna själva. Det gav eko i curlingvärlden, säger Bengt Oscarius som ingick i bragdlaget tillsammans med sin bror Kjell Oscarius, Tom Schaeffer och Boa Carlman.

Bengt Oscarius är uppvuxen i Djursholm och började spela curling som 18-åring 1962.

– Brorsan hade börjat och jag och Boa Carlman hängde på, säger han.

Men curlingen i Djursholm har en längre historia än så. Redan 1923 lät krögaren på dåvarande Restaurangen (nuvarande Gandvik) spola upp några banor på tomten ner mot Samsöviken. Vid samma tid försökte man sig också på att spela curling på Värtans is, nere vid Germaniaviken där man seglade isjakt.

Någon klubb bildades aldrig då utan Djursholms CK grundades i sin nuvarande form 1956 av Erling Bennetter och Gunnar ”Ginge” Otterbäck. Med bidrag från Djursholms Stad skapades fyra naturfrusna banor där det i dag är parkeringsplats för Djursholms Golfklubb. På den tiden tog det lika lång tid att ställa i ordning banorna – skotta bort snö, spola isen, hämta stenarna i skåpen i närheten – som att spela en match.

1965 byggde Djursholms CK sex banor på Stockhagens IP, tre under tak och tre utan, tillsammans med Stocksunds CK med hjälp av lån från medlemmarna. En olycka höll på att resare allt. Taket rasade in på grund a för tung blötsnö mitt under pågående match, men som av ett under kom ingen till skada.

Ett nytt tak byggdes, nu över alla sex banorna. Så fick de båda curlingklubbarna en fin anläggning, inklusive var sitt klubbhus.

Nästa steg togs 1981 då hela hallen byggdes in. Plötsligt slapp curlingspelarna löv och sand som tidigare blåst in med vinden.

Vid den tiden hade Djursholms CK:s storhetstid redan börjat, och gått förbi. Den inleddes 1968 i Sundsvall då klubben tog sitt första SM-guld.

– Det var i mixed och både min mamma Britta och min bror Kjell var med i laget, säger Bengt Oscarius.

Under perioden 1968–1978 skulle det bli ytterligare en mängd SM-guld och under den perioden var Djursholms CK Sveriges och kanske Europas mest framgångsrika klubb. Allra största bedriften skedde alltså i Kanada 1973 då laget från Djursholm vann VM-guld.

– Inget annat europeiskt lag har lyckats med det sedan dess, förrän i fjol då lag Niklas Edin gjorde om vad vi gjorde, säger Bengt Oscarius.

Så småningom blev anläggningen på Stockhagen omodern och marken rörde på sig så att det var svårt att ordna bra is. Djursholms CK och Stocksunds CK beslutade att bygga en ny toppmodern hall, nära Danderyds kyrka bakom gymnasiet. Bygget startade 2004 och i oktober 2005 invigdes en 8-banorshall med gjuten betongsula, bra belysning, fina omklädningsrum och åskådarutrymmen.

Medlemsantalet har ökat de senaste åren och i dag har Djursholms CK cirka 350 medlemmar. Även en separat juniorklubb finns. Externa tävlingar varvas med medlemsspel och en populär banuthyrning, som är en viktig del av klubbens och anläggningens ekonomi.

Bengt Oscarius är fortfarande aktiv i och kring klubben. Dock spelar han inte själv längre.

– Nej, tyvärr. Jag opererade ryggen för tre år sedan så nu blir det inte mycket spel för min del, säger han.

Klubben firar alltså 60 år på lördag. Lördagen därpå, den 29 oktober, har man ett öppet hus klockan 13–15 för alla som vill komma och prova på curling gratis.