Jättesatsningen ska få dem att nå längre

Ligaliraren Jocke Blom tränar basketkids i Bollmorahallen.
Ligaliraren Jocke Blom tränar basketkids i Bollmorahallen.
Tyresö Basket vill växa och få fler unga att börja i klubben.

Galjonsfigur i satsningen är den 210 centimeter långe legendaren Joakim Blom.

Ett dussin killar från Tyresö Baskets P00-lag står mitt på planen i Bollmorahallen och får instruktioner innan träningen drar i gång. De får böja nackarna ordentligt för att få ögonkontakt med mannen som de omringar.

Jätten heter Joakim Blom, och mäter 210 centimeter.

– Han är en jättebra coach, säger 12-årige Lucas Larsson Lind.

Lagkamraten Olle Welander instämmer.

– Jocke lär oss så mycket. Till exempel skott, och att vi ska hjälpa och peppa varandra på planen.

Tyresö Basket satsar återigen på att växa. Konkurrensen från andra lagidrotter är hård, men halvtidsanställningen av Joakim Blom kan visa sig vara ett genidrag.

Blom brinner för att träna ungdomslag, och han är själv en basketkändis som kan fungera lite som en magnet för att locka fler till klubben.

– Jag tycker det är kul att träna barn, de ger mig energi. Och när ungarna märker att jag har kul får de också mer energi. Jag skulle nog kunna jobba som fritidsledare.

Joakim Blom tränar tre pojklag i Tyresö, plus knattarna i bollskolan.

– Och så är jag ute i Tyresös skolor och pratar basket med eleverna. Hela den här veckan är jag i Sofiebergsskolan. Det är klart att jag hoppas att de ska börja spela basket i stället för att välja handboll eller fotboll.

Blom var själv sen i starten, och började inte med basket förrän han var 16 år. Men sedan gick det fort. Han har spelat i högsta serien med Södertälje och 08:orna, och debuterade i A-landslaget 1995. Som proffs gjorde han tre säsonger i Frankrike och fem år i Tyskland. Han har spelat 126 herrlandskamper, den senaste 2009. Men nu är han aktuell igen. Efter att ha imponerat i ligan med 08 Stockholm under hösten har Blom blivit uttagen i den preliminära landslagstruppen som ska spela EM i Slovenien nästa höst.

– Jag är inte lika snabb som förr om åren. Men kroppen håller och jag har inte haft några större skador under karriären.

Joakim Blom har hamnat i Tyresö Basket eftersom klubben ingår i ett samarbete med tre andra klubbar under namnet Fryshuset Basket.

Sara Bruce, som jobbar på Fryshuset och sitter i Tyresös styrelse, värvade Blom som ett led i arbetet att få upp basketintresset i kommunen.

– Vår vision är att ha ett lag i varje åldersgrupp på ungdomssidan. Men någon seniorverksamhet finns inte med i planerna, säger Bruce som en gång i tiden spelade i Tyresös damlag i allsvenskan.

För den körkortslöse Joakim Blom är upplägget att jobba halvtid som basketproffs i 08 och halvtid i Tyresö näst intill perfekt:

– När jag är klar med träningen med 08 i Fryshuset går jag upp till Gullmarsplan och tar bussen till Tyresö. Bollmorahallen börjar kännas som mitt andra hem.

Fakta

Fransk sambo

Namn: Joakim Blom.

Ålder: 36 år.

Bor: Södermalm med sambon Stephanie, och barnen Colin, 8 år, och snart 2-åriga dottern Katell. ”Stephanie är fransyska och vi träffades när jag var proffs i Frankrike”.

Aktuell: Tränare för fyra pojklag i Tyresö Basket. På väg göra comeback i landslaget.

På meritlistan: 126 A-landskamper.