Jennifer jagar medalj i sista discotävlingen

Jennifer Wallén
Discodansaren Jennifer Wallén vann guld i SM, NM, EM och VM som junior i fjol.
Hon har vunnit både EM och VM i disco som junior. Nu är Jennifer Wallén ute efter att ta sin första internationella seniormedalj i EM i MInsk. Samtidigt tar 16-åringen från Bällsta avsked som tävlingsdansare i disco.

– Det känns jättesorgligt, disco har varit en väldigt stor del av mitt liv sedan jag var 9 år, men samtidigt lite lättande. Jag har uppnått så mycket och känner mig nästan lite färdig, säger Jennifer Wallén.

Jennifer Wallén

Jennifer Wallén vann guld i solo i sitt första SM som senior  i våras.

Att hon redan har uppnått mycket är ingen överdrift. I fjol vann hon, som junior, guld i solo i SM, NM, EM och VM – det första svenska VM-guldet i solo någonsin – plus dessutom EM-guld och VM-silver i duo tillsammans med tvillingsyrran Stephanie.

Revanschsugen i EM

I år har Jennifer tagit steget upp till senior. Det blev guld i solo-klassen i SM, och silver i duo tillsammans med Stephanie. I VM hamnade hon dock utanför pallen, 7:a i solo och 6:a i duo.

Jennifer Wallén

Jennifer Wallén, till höger, tillsammans med sin tvillingsyster Stephanie.

– Steget från junior till senior är inte så stort i Sverige, men internationellt är det tuffare. Men jag var ändå inte så nöjd med VM. Nu siktar jag på pallen i EM. Jag är väldigt revanschsugen.

Kom in på spetsutbildning

Utöver en viss mättnad på medaljer ligger ytterligare en sak bakom beslutet att avsluta karriären som tävlingsdansare som 16-åring. Jennifer har precis börjat gymnasiet på spetsutbildningen Kungliga Svenska Balettskolan.

– Där tränar jag jättemycket, sex dagar i veckan, och har jätteroligt. Det är modern dans, och en del balett.

Jennifer Wallén

Jennifer Wallén på Kungliga Svenska Balettskolan på Söder.

Att kombinera den satsningen med att fortsätta att tävla i disco på högsta nivå skulle inte vara hållbart i längden, förklarar Jennifer.

– Jag har hållit på så i två månader nu, men nu vill jag satsa helt på den här yrkesutbildningen. Skolans mål är att eleverna ska kunna få jobb som dansare, och det är vad jag vill också. jag vill ha det som yrke.

Modern dans lugnare

Jennifer kommer emellertid inte att ge upp tävlandet fullständigt, fast framöver blir det modern dans i stället för disco.

– Jag vill inte släppa tävlingsvärlden helt. Men modern dans är lugnare, en helt annan stil, även om den är jobbig också på ett annat sätt. Det är långsammare med djupare positioner, och man håller på längre.

”Kommer att sakna disco”

Men först ska hon alltså försöka hämta hem ännu ett par ädla medaljer i disco till Showdansskolan Flex i Vallentuna. Jennifer reser till EM i Minsk i Vitryssland i dag, onsdag. Solodansen avgörs på torsdag och duo på fredag.

Därefter är det modern dans som gäller.

– Jag har saker som jag vill uppnå där också, inom den konstnärliga dansen. Det ska bli jättekul. men jag kommer att sakna disco också.

Här är en film från Jennifers dans i SM i maj:

Fakta

Tävlar för Showdansskolan Flex

Namn: Jennifer Wallén.

Ålder: 16 år.

Bor: Bällsta.

Familj: Mamma, pappa, en tvillingsyster och en lillasyster, hund.

Skola: Kungliga Svenska balettakademin, första året.

Tävlar för: Vallentunaklubben Showdansskolan Flex.

Meriter i urval: SM-guld, NM-guld, EM-guld, VM-guld i solo som junior. EM-guld och VM-silver i duo som junior. SM-guld i solo som senior. SM-silver i duo som senior. VM final i både solo (7:a) och duo (6:a) som senior.

Aktuell: Avslutar sin tävlingssatsning i disco när EM avgörs i Minsk 2–5 november.