Jennifer utsedd att bära OS-elden

Rugby är visserligen ingen OS-gren, men som en i kedjan av fackelbärare får Jennifer Sundqvist vara med ändå.
Rugby är visserligen ingen OS-gren, men som en i kedjan av fackelbärare får Jennifer Sundqvist vara med ändå.
8 000 människor bär den olympiska elden världen över – från Olympia i Grekland till sommar-OS värdstad London. En av dem är Svedmyrabon och Stockholm Exiles rugbyspelare Jennifer Sundqvist.

I höstas satt Jennifer Sundqvist på sitt kontor på Odenplan när ett e-brev plingade till i mobilen. När hon tagit in informationen vrålade hon till sin kollega:

– Jag ska springa med OS-elden.

Förra sommaren upptäckte hon på en Facebook-sida att hon kunde nominera personer att springa med den olympiska elden.

Då var hon manager för svenska damlandslaget i sjumannarugby och tänkte att hon skulle nominera hela laget.

– Men det gick tyvärr inte, man fick bara nominera enskilda personer. Då tänkte jag att ”jag nominerar den spelare jag tror har störst chans att vinna”. Så jag nominerade Kerstin (Lövendahl) från Skåne som är den mest positiva män­niskan jag känner. Efter att jag hade gjort det tänkte jag att ”jag har ju inget att förlora på att nominera mig själv”. Jag kommer inte ihåg riktigt vad jag skrev men det gjorde tydligen intryck på juryn.

I september fick hon beskedet.

– Jag fick ett kontrakt där jag fick intyga att jag orkade springa 300 meter och att jag kunde göra det själv. Jag får inte ha några kompisar som springer bredvid mig.

Den olympiska elden tändes i Grekland den 10 maj och anlände till Storbritannien åtta dagar senare. Men det dröjer ända till den 27 juli och OS-invigningen innan den når Olympiastadion i London.

Innan dess förs den i en fackelstafett över kungadömet. Totalt 8 000 människor från hela världen deltar. Den 8 juni i den lilla skotska byn Lochwinnoch, utanför Glasgow, tar Jennifer Sundqvist emot elden och springer 300 meter med den innan hon lämnar den vidare.

– Det känns overkligt. Eftersom rugby inte har varit en OS-sport på länge så känns hela den världen väldigt avlägsen för mig – och plötsligt är jag där och en del av den. Jag är mest nervös för att jag ska göra bort mig – snubbla och tappa elden eller något. Men det finns som tur är fyra lyktor med lågor från den ursprungliga elden, ifall något skulle hända, och en reservfackla är aldrig mer än 30 minuter bort.

Vad är roligast med att vara fackelbärare?

– Det känns väldigt häftigt att jag får behålla facklan. Jag tror att jag kommer att sätta den på väggen hemma i lägenheten. Det kommer definitivt bli en ”talking point”. Fast jag började vackla när jag läste att någon sålt sin fackla för 1,7 miljoner på Ebay – men jag tror jag behåller den.

Vågar du ha den hemma om den kan vara värd så mycket?

– Ja, hur många svinrika fackelsamlare kan det finnas i världen?

Fakta

Undviker All blacks på tv-spel

Namn: Jennifer Sundqvist.

Ålder: 27 år.

Bor: Svedmyra.

Klubb: Stockholm Exiles.

Uppdrag: Styrelseledamot och informationsansvarig för Svenska rugbyförbundet.

Aktuell: Springer med den olympiska elden i den skotska byn Lochwinnoch den 8 juni. På webbsidan www.london2012.com/torch-relay kan man läsa om alla fackelbärare och se en direktsändning av stafetten.

Det visste du kanske inte om Jennifer: Spelar gärna rugby-VM på tv-spel. ”Jag är oftast Wales. Eftersom jag har bott i Nya Zeeland gillar jag dem men jag kan inte vara dem när jag spelar. Tänk om jag skulle göra så att All Blacks förlorar!”