Jens tar sikte på Europa

Det svenska golfgängets favoritspel just nu.
Det svenska golfgängets favoritspel just nu.
Jens Fahrbring står på tröskeln till en ordinarie plats på Europatouren.

Att han har ett spel som duger visade tredjeplatsen i Open d’Italia förra helgen.

Den 17–20 september i år kan på sikt vara fyra dagar Jens Fahrbring gärna kommer att dra sig till minnes framöver. Men trots ett fantastiskt golfslag och en slutlig tredjeplacering i Open d’Italia – ingående i Europatouren – var hans slutintryck ingen skönmålning.

– Ja, jag är jävligt besviken faktiskt. Jag borde ha spelat mycket bättre.

Sollentunaspelaren, som vid få tillfällen får spela på Europatouren, ledde efter tre dagars spel på Golf Club di Milano.

Så långt hade han även tjusat tv-publiken med ett riktigt konstslag.

Bollen låg i ruffen och mellan sig och flaggan hade Fahrbring ett plockepinn av stora träd och grenar. I nästa bildsekvens kom bollen rullande mot flaggan och stannade bara en decimeter från hålet.

”Det slaget skulle jag aldrig kunna slå igen”, menade Jens efteråt.

Däremot fanns det slag han gärna fått en andra chans på. Sista dagens 71 slag, efter att ha gått övriga rundor på 67–64–68, grämde honom. Speciellt då han bara var ett slag från särspel mot slutsegraren Rikard Karlberg och tyske världstjärnan Martin Kaymer.

– Jag bryr mig egentligen inte om att jag inte vann. Det är inspelen på hål 11 och 15 som stör. Jag var inte nervös, kände mig trygg och tog kanske just därför förhastade beslut.

– Men jag får väl försöka vara snäll mot mig själv.

2013 vann Jens en Challenge Tour-tävling i Oslo. Ändå är 2015 genombrottsåret, eller?

– Säkert många som säger det. Jag håller ändå segern i Norge högst. Som genombrottet.

I maj vann han Czech Challenge. Och Europatour-tävlingen i Milano var den allra första där han fick spela samtliga fyra dagar. I övriga ET-tävlingar har han blivit utslagen efter två.

Jens blev yrkesspelare 2007. Nu är han väldigt nära att via Challenge Tour spela till sig ett permanent spelkort på Europatouren. Vilket ges till de 15 bäst placerade på Challengetouren. Han ligger fyra i penningligan med tre tävlingar kvar. Plus finalen, för de 45 högst rankade, i Oman den 4–7 november.

– Jag hoppas tagga till och klättra upp på tredje plats. Ledaren och tvåan har ryckt. Klart att de sista tre tävlingarna och finalen är viktiga.

Har det gått långsamt att nå dit du är i dag?

– Hmm. Jag ser min utveckling som en process. För mig handlar det om att välja de lättaste slagen på banan, i stället för att stå på rangen och söka den perfekta boll- banan.

Italien och Rom väntar närmast. Där sammanstrålar Jens med sju andra CT-svenskar som ”hänger ihop”.

– Det är nog lite unikt. Inspirerande och kul. Vi reser och bor ofta tillsammans. Delar på matlagning, disk, städning och sånt. Just nu spelar vi mycket Uno.

– Vi stöttar varandra, trots att vi är konkurrenter.

Svensk lagsammanhållning?

– Precis. Jag har knappt varit hemma i år. Då underlättar det att ha ett bra gäng omkring sig, säger Jens Fahrbring.

Vi reser och bor ofta tillsammans. Delar på matlagning, disk, städning och sånt. Just nu spelar vi mycket Uno.Jens Fahrbring

Fakta

Tvingades sluta spela ishockey

Namn: Jens Fahrbring.

Ålder: 31 år.

Bor: Häggvik.

Klubb: Sollentuna GK.

Började spela golf: Som 9-åring, men på mer allvar när en höftskada tvingade honom att som 14-åring sluta med ishockey.

Milstolpe: Blev uttagen till juniorlandslaget som 18-åring vilket öppnade för tre collegeår på Western Carolina University i North Carolina, USA.

Tränare: Henrik ”Hempa” Lundqvist, Arlandastad Golf.