Jesper har sett alla Hammarbymatcher två år i rad

Hammarbysupportern Jesper Englund från Vasastan åker på alla bortamatcher.
Jesper Englund har sett alla tävlingsmatcher med Hammarby fotboll de två senaste säsongerna.
Jesper Englund har sett alla tävlingsmatcher med Hammarby de senaste två åren. Men mamma kan ha fått honom på andra tankar.
– Jag tar den här 100-procentsäsongen nu. Sedan får jag lugna ner mig lite. Börja bli vuxen, haha.

Han rullar ut den gröna halsduken på bordet. Stickade svarta bokstäver formar Sudra Divizione.
– Sudra Divizione är en informationskanal. Vi är åtta stycken som skriver om alla Hammarbygrejer: fotboll, hockey, bandy. Och så har vi en sida på Facebook som man kan gå in och gilla.

Han var åtta, nio år när han fick sin första Hammarbyhalsduk.
– Farsan är ju AIK:are men jag tror jag fick halsduken av honom. Han hade fått den av någon annan. Jag såg min första match på gamla Söderstadion 1982 och sedan har det bara rullat på.
Var det inte naturligt att hålla på AIK om din pappa gjorde det?
– Nej, det har aldrig varit ens nära.

Engagemanget har vuxit sig starkare och starkare. De senaste åren har han jobbat tillsammans med sin bror och haft möjlighet att styra sin arbetstid.
– Jag har planerat jobbet så att det ska passa med matcherna.

Det har gett resultat. Förra året såg han samtliga Hammarbys tävlingsmatcher. Han hoppas på en repris i år.
– Jag vet flera som har gjort 100-procentsäsonger, alltså att de har sett alla matcher en säsong. Klarar du det har du gjort något som är svårt att få ihop. Det krävs framförallt energi – och planering. Du planerar om gänget ska ska åka buss, tåg eller flyg – det krävs ett engagemang.

Han medger att det ”vissa stunder är lite halvjobbigt”.
– Du hyr en minibuss men får inte ihop folk, du har fyra tomma platser och måste försöka slippa undan den extrakostnaden. För det kan bli rätt dyrt att se alla matcher under en säsong. Men då får man prioritera.

Han upplever stämningen på bortamatcher som mer avslappnad än på hemmamatcher. Flera av de skönaste minnena är från när Hammarbys bortafölje har bidragit till publikfester.
– Vi var 5500 i Borås på en bortamatch mot Elfsborg. Och när vi mötte Gais i superettan var det nästan 6000 Hammarbyare nere i Göteborg.

Mycket kan hända på väg till en bortamatch. Men även om bussar fått punktering och tåg blivit försenade har han hunnit fram före avspark.

Men en del hemresor har varit tunga. Ett jobbigt minne är från en bortamatch mot just Elfsborg. Supportrarna hade värmt upp sångrösten på en krog i Borås och var på väg till arenan. Då havererade växellådan på bussen. När slutsignalen ekade på Borås arena var bussen fortfarande inte körduglig.
– Vi var kanske 45 stycken som fick gå in till stan och stanna på en krog till den stängde. Vi kom hem till Stockholm vid sextiden på morgonen. Hur det gick i matchen? Ärligt talat minns jag inte. Men den situationen var extrem. Det ösregnade och jag stod på läktaren och kollade om det fanns lediga hotell i fall vi inte skulle kunna åka hem.

Han är singel. Han ser det som en förutsättning för att kunna se alla matcher på plats. Flera av de mest engagerade vännerna har bildat familj och följer inte Hammarby lika intensivt längre.
– Det hade varit omöjligt att ha familj. Det har jag märkt på mina vänner. Intresset och viljan finns kvar hos många. Men det blir väl liv i luckan om de skulle åka på allt. En del av dem missar ju hemmamatcher också för att de har barn och sådär.

Efter den här säsongen kommer även han att prioritera annorlunda.
– Fotbollen har styrt mycket av mitt liv de senaste åren. För mycket faktiskt. Jag har en mor som bor här i Vasastan. Hon tycker aldrig att jag hinner träffa henne.
Ångrar du att du inte träffar din mamma så ofta?
– Jag tar den här 100-procentsäsongen nu. Sedan får jag lugna ner mig lite. Börja bli vuxen, haha.

Läs också: Fotbollsbasen: ”Stockholmssupportrarna betyder enormt mycket för allsvenskan”

Läs också: Nadja: ”AIK är min extrafamilj”

Läs också: Jonny har sett över 600 matcher med Djurgården

 

Fakta

Såg alla Hammarbymatcher förra året

Namn: Jesper Englund
Ålder: 44 år.
Bor: Vasastan.
Familj: Singel.
Aktuell: På väg att se samtliga Hammarbys tävlingsmatcher i fotboll för andra året i rad.