Jessicas vändning

Bättre vändningar är en förklaring till Jessica Billquists genombrott. ”Ju mindre du är desto snabbare snurrar du, jag försöker få alla kroppsdelar närmare och göra av med mindre energi”.
Bättre vändningar är en förklaring till Jessica Billquists genombrott. ”Ju mindre du är desto snabbare snurrar du, jag försöker få alla kroppsdelar närmare och göra av med mindre energi”.
Kompisarna försvann till elitgrupper. Jessica Billquist, 17, petades, tvingades träna med småttingar och var nära att lägga av. Nästa vecka simmar hon EM.

Vintern för två år sedan, Jessica Billquist var 15 år och bestämde sig för att ta en paus från simningen. Hon var less. Kompisarna hade flyttats upp till grupper över och stack på utlandsläger.

– Jag fick simma med dem som var två år yngre. Det var tufft. Jag tyckte att jag var lika bra som de andra, men de tog dem som hade de bästa tiderna, säger Jessica när vi träffas inför ett träningspass på Vällingbybadet.

Hon tog timeout från simningen, men klättrade snart på väggarna hemma i Sundby.

– Jag saknade simningen för mycket.

Hon bestämde sig för att satsa på egen hand.

– Tränarna kollade inte så mycket på mig. Alltså måste jag göra något själv. Sedan tror jag att om man vill bli riktigt bra så måste man själv veta vad man gör.

Hon studerade duktiga bröstsimmare, som den svenska rekordhållaren på 50 och 100 meter bröstsim Johannes Skagius, som för övrigt är hennes pojkvän. Samt litauiskan Ruta Meilutyte, 16 år och världens just nu bästa på 50 och 100 meter bröstsim.

– Hur gör de? Jag har experimenterat mycket med min teknik.

Vändningarna är en detalj som har förbättrats dramatiskt. Med hjälp av en av Sveriges vassaste bröstsimmerskor, Rebecca Ejdervik.

Vid Svenska Simspelen för ett par månader sedan tappade Jessica, som simmar för Spårvägen simsällskap, en halv kroppslängd gentemot Rebecka, på en enda vändning. Det vill säga från det att händerna sätter i kaklet till dess att fötterna lämnar detsamma.

Medan Rebecca vände på 0,60 sekunder klockades Jessica på 0,90.

– Det får jag ju simma ikapp sedan. Man blir stressad och ökar frekvensen så mycket att man tappar greppet.

Vid SM i Göteborg nyligen, som även var kval till EM i danska Herning, besegrade hon sin läromästare på 50 meter bröstsim.

– Rebecca skojade och sa att hon tränat mig för bra. Fast hon var ju inte toppad, hon har sin form kvar till EM.

De allra första mästerskapsmedaljerna tog Jessica så sent som för ett år sedan på Svenska Ungdomsmästerskapen, dubbla guld på 100 och 200 meter bröstsim.

Nästa torsdag debuterar hon i seniorlandslaget – på EM.

– Att ta sig till final på 50 meter bröstsim vore roligt, säger Jessica Billquist.

Fakta

Så blir du en bättre bröstsimmare

Var inte rädd att doppa huvudet och glida under vattnet. En badmössa och ett par simglas­ögon är en bra investering.

Bentaget är viktigt. Tänk på att verkligen vinkla ut fötterna och så att du känner ett motstånd i vattnet, annars ligger du bara sparkar utan att komma någonstans.

Simma med höga armbågar, inte överdrivet höga men lite mer uppåt för ett bra grepp.

Källa: Jessica Billquist