Jiloan Hamad om kriget mot IS och SM-guld

Jiloan Hamad Hammarby Årsta IP
Jiloan Hamad på Hammarbys träningsanläggning Årsta IP.
Jiloan Hamad, mittfältare, Hammarby, presenterades som nyförvärv på restaurangen Kvarnen på Södermalm.
Jiloan Hamad när han presenterades som nyförvärv på Kvarnen.
Jiloan Hamad, mittfältare, presenterades i dag som Hammarbys nyförvärv. Tog SM-guld med Malmö FF 2010 och 2013.
Jiloan Hamad.
Jiloan Hamad valde tröja nummer 90 – hans födelseår.
Jiloan Hamad valde tröja nummer 90 – hans födelseår.
Jiloan Hamad med Hammarbys tränare Jakob Michelsen.
Jiloan Hamad med Hammarbys tränare Jakob Michelsen.
Jiloan Hamad stöttar projektet Defend Kurdistan.
Jiloan Hamad stöttar projektet Defend Kurdistan.
Jiloan Hamad tar med sig drömmar om SM-guld till Hammarby. Men det har funnits dagar när han har velat lämna allt för att försvara sina kurdiska släktingar i kriget mot IS.
– Vi förstår inte hur bra vi har det här, säger han.

Den fräna lukten från svettiga fotbollsstrumpor bedövar näsan. Han sätter sig på bänken och river ner en svart frottéhandduk på klädkroken ovanför.

– Är bakgrunden okej?

Vi har flytt slamret i matsalen på Hammarby fotobolls träningsanläggning Årsta IP till tränarnas omklädningsrum.

Flydde Saddam Hussein

Hans blick är trött. Kanske uppgiven. Han berättar om sina kurdiska släktingars kamp. Först mot Iraks diktator Saddam Hussein och sedan 2014 mot den Islamiska staten, IS.

– Det fanns stunder då jag tänkte: Vad fan är livet värt egentligen? Ska jag vakna upp varje dag och gå till träningarna – även om det är det jag älskar mest av allt – vad ger det? Jag har bott tio, elva år ifrån min familj – jag kan inte hjälpa någon. En massa olika tankar flög in i mitt huvud.

Knivhugg i nacken

Han föddes den 6 november 1990 i ett fängelsesjukhus i Sovjetunionen, nuvarande Azerbajdzjan. Hans kurdiska föräldrar flydde ifrån norra Irak och Saddam Husseins skräckvälde.

Hans pappa Mohammed hade slagits i 15 år som kurdisk gerillakrigare, peshmerga. Knivhugg i nacken och grantsplitter har märkt honom för livet.

Via Turkmenistan och Moskva hamnade familjen till slut i Örebro.

Släktingar har dött

Saddam Hussein störtades 2003. Men 2014 rev terrororganisationen Islamiska statens framfart upp nya sår. Flera av Jiloan Hamads släktingar i norra Irak har slitits bort.

– Mina tjejkusiner var gifta och hade precis fått barn. Deras män var ute – en av dem gick bort. Ytterligare några släktingar och nära vänner till pappa har gått bort. Det har varit ganska jobbigt och påfrestande.

Såg Kennedy fira SM-guld

Den 21 oktober 2001. Jiloan Hamad närmar sig sin elfte födelsedag. Han ser på tv hur Hammarby fotboll firar sitt hittills enda SM-guld på Söderstadion.

– Det var mycket Kennedy. Jag minns när fansen stormade planen och Tomten – en väldigt känd supporter. Jag var även på plats när de mötte Örebro – Hammarby var bra, riktigt bra.

”Den störste”

Då hade han aldrig någon tanke på att han 16 år senare skulle spela i samma lag som Hammarbys guldhjälte.

– Nej. Kennedy är en fantastiskt fin fotbollsspelare. Han är ju också en spelare med invandrarbakgrund och han var väldigt framgångsrik för så länge sedan. Så han var absolut någon jag såg upp till. Och det han har gjort för Hammarby är obeskrivligt. Han är den störste.

Ville till Malmö

Jiloan Hamad, firar SM-guld med Malmö FF med den kurdiska flaggan.

Han medger att han ville tillbaka till Malmö FF när han efter tre proffsår i Tyskland och Belgien vände blicken mot allsvenskan igen. Men dörren var stängd. Förre MFF-tränaren Richard Norling i AIK lockade men Hammarby kändes bäst.

– Jag behövde en utmaning. Den rollen jag har fått i Hammarby lyfter mig både som spelare och människa. Efter tre tuffa år utomlands där jag har varit skadad kände jag att jag behöver stort ansvar. Det har jag fått här i Hammarby. Det ligger mycket press på mig men jag trivs med det.

Vill ta Hammarby till toppen

Jiloan Hamad vill ta tillbaka Hammarby till toppen.

– Det finns sådan oerhörd potential i klubben. Man har förutsättningarna att bli en toppklubb i Sverige. Jag hoppas att det framöver ska snackas om SM-guld i Hammarby – det ska det göras.

”Spelare med huvud”

Plötsligt öppnas dörren. Tränaren Jakob Michelsen ser överrumplad ut när han märker det pågår en intervju i hans omklädningsrum men finner sig snabbt.

– Åhh, den store mediestjärnan, säger han på dansk-engelska och nickar mot sin mittfältare.

Han fortsätter att diskutera Stockholms bostadsmarknad och det svenska skattesystemet och konstaterar att det är skönt att ha ”en spelare med huvud” som Jiloan Hamad i laget.

 

”Gör fler lyckliga”

Den 25 februari 2017 gjordes Mesopotamien cup i Skärholmshallen. Inomhusturneringen skänker allt överskott till krigsdrabbade i Mellanöstern.

Jiloan Hamad tittar på tröjor på Mesopotamien cup i Skärholmshallen.

Bland aktionsföremålen fanns en fotboll signerad av Manchester Uniteds spelare, tröjor från John Guidetti, Emil Forsberg, och Marcus Rosenberg.

Men få av stjärnorna var på plats. Jiloan Hamad var ett undantag.

– Jag försöker hjälpa till med olika organisationer göra vad jag kan för att samla in pengar, höja rösten och få folk medvetna om vad det är som händer. Det fanns stunder när jag ville åka dit och hjälpa folk på plats. Absolut. Men en nära familjevän från Malmö sa till mig: ”Det du gör på fotbollsplanen gör fler människor lyckliga. Fortsätt med det i stället och gör det du kan.”

Fakta

Ska utmana lagkompisarna i tennis

Namn: Jiloan Hamad.

Ålder: 26 år.

Bor: Hammarby sjöstad.

Familj: Singel.

Yrke: Fotbollsspelare.

Hobby: Tennis. ”När vädret blir bättre kommer jag att utmana några av lagkompisarna”

Meriter i urval: Två SM-guld med Malmö FF, 2010 och 2013, 6 A-landskamper.

Aktuell: Mittfältare i Hammarby fotboll.