Joakim Darbom debuterar i STCC

Joakim Darbom med den Audi han ska ratta i helgens STCC-tävling i Anderstorp.
Joakim Darbom med den Audi han ska ratta i helgens STCC-tävling i Anderstorp.
I helgen ska 21-årige Joakim Darbom från Stuvsta köra mot de stora grabbarna.
Han gör debut i STCC på Anderstorp.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges främsta racingmästerskap.

21-årige Joakim Darbom från Stuvsta ser fram emot sin debut i helgens deltävling på banan i Anderstorp.

– Det känns riktigt häftigt att få den här chansen, säger Darbom i ett pressmeddelande. Det är definitivt ett mästerskap jag tittar på inför 2018, och det här blir en första möjlighet att utforska hur det egentligen fungerar. Jag är väldigt förväntansfull.

Helgens race på den före detta Formel 1-banan i Anderstorp är den sjätte av totalt sju deltävlingar i årets upplaga av STCC. Joakim Darbom får chansen som gästförare för ett team från Dalarna – Brovallen design.

Ett riktigt krutpaket

Han ska ratta ett krutpaket. Bilen är en Audi RS3 LMS som går från 0 till 100 kilometer i timmen på fyra och en halv sekund. Toppfarten är 240 km i timmen. Audin har en fyrcylindrig tvålitersmotor som utvecklar cirka 330 hästkrafter.

– Jag har testat Audin en gång för några veckor sedan i Karlskoga och det kändes riktigt bra. Det var en del ordinarie STCC-förare där och vi lyckades hålla jämna steg med dem.

Kör i Italien

Joakim Darbom har de tre senaste åren tävlat internationellt i det italienska Trofeo Abarth-mästerskapet där han blev totaltvåa. Darbom kör detta mästerskap även i år och siktar på seger.

Läs mer: Snabb karriär för Joakim Darbom

Läs mer: Tar plats i ”värstingklassen”