ANNONS

Joakim Darbom tar plats i ”värstingklassen”

Joakim Darbom som vanligt i täten i sin röda Abarth.
Joakim Darbom som vanligt i täten i sin röda Abarth.
Joakim Darbom och teamchefen Daniele Vernuccio.
Joakim Darbom och teamchefen Daniele Vernuccio.
I höstas tog debutanten Joakim Darbom hem totalsegern i Trofeo Abarth 500.

Som belöning fick 19-åringen en ny och mer potent banracingbil som han ska ratta i "värstingklassen".
ANNONS

Den 1 maj körs premiären i standardbilmästerskapet Trophy Abarth på klassiska F1-banan Monza utanför Milano. 19-årige Joakim Darbom från Stuvsta finns i startfältet. Han kör Abarth 695 som är den snabbaste klassen.

– Abarth är en vidareutvecklad Fiat 500 som trimmats. Toppfarten är 225 kilometer i timmen. Det är en spännande bil att köra, den är så kort att det blir vingligt vid höga hastigheter, i kurvorna känns det som att hela bilen dansar!

Joakim Darbom fick bilen (värd en halv miljon kronor) som belöning efter fjolårets totalseger i Trofeo Abarth 500. Nu tar han steget upp i den snabbare 695-klassen och tävlar för det italienska teamet V-Action Racing.

– Jag är väldigt glad över den här möjligheten, säger Darbom. När jag vann 500-titeln i fjol började vi direkt att jobba mot en satsning på den största klassen. Jag har precis varit nere hos mitt italienska team V-Action Racing och de första intrycken är mycket positiva.

Trofeo Abarth är ett europeiskt mästerskap med huvudsäte i Italien. 2016 års säsong omfattar sju deltävlingar; sex av dem på italiensk mark och en i Österrike.

– Det är en spännande kalender med många bra och kända banor. Jag är extra förväntansfull inför loppen på Misano och Red Bull Ring som jag tror blir grymt häftiga. Mitt mål är att ta några vinster och komma topp tre.

Fakta

Tävlar runt om i Italien

Namn: Joakim Darbom.

Ålder: 19 år.

Bor: Stuvsta.

Aktuell: Ny förare i den snabbaste och mest prestigefyllda klassen i Trofeo Abarth. Abarth var en italiensk biltillverkare åren 1950-1971. Trofeo Abarth avgörs på banor runt om i Italien (en deltävling körs i Österrike).

Team: V-Action Racing (Italien).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.