ANNONS

Joakim Nordström mötte hemmafans

Joakim Nordström hade tagit med sig den 16 kilo tunga Stanley cup-pokalentill Trollbäckens IP. André Hagberg var en av hundratalet fans som hyllade sin lokala hockeyhjälte.
Joakim Nordström hade tagit med sig den 16 kilo tunga Stanley cup-pokalentill Trollbäckens IP. André Hagberg var en av hundratalet fans som hyllade sin lokala hockeyhjälte.
Joakim Nordström möttes av jubel och applåder från hundratals hockeyfans i solskenet på Trollbäckens IP i onsdags.

Den forne Hanvikenspelaren hade med sig Stanley cup-pokalen som han vann med sitt NHL-lag Chicago Blackhawks.
ANNONS

Måndagen den 15 juni 2015 är en dag som Joakim Nordström aldrig kommer att glömma. Då fick han lyfta den tunga Stanley cup-pokalen inför 22 424 ishockeyfans i United Center. Hemmalaget Chicago Blackhawks hade just besegrat Tampa Bay Lightning med 2–0, och därmed vunnit hela NHL:s finalserie med 4–2 i matcher.

Onsdagen den 19 augusti 2015 lär 23-årige Joakim Nordström också minnas. Då var han i sin gamla hemkommun Tyresö och visade NHL-pokalen och skrev autografer. Hundratals hockeyälskare fanns på plats för att hylla hjälten.

Nordström klev upp på podiet och greppade en mikrofon.

– Att vinna Stanley cup är det största som hänt i mitt liv, och att ta med pokalen hit är också stort. Det är kul att så många kommit hit idag!

En lång rad med unga, och en och annan lite äldre, supportrar köade tålmodigt för att få en autograf och kanske ta en selfie. Först av alla i raden var 78-årige Göran Andersson som fick ett signerat idolkort.

– Det var faktiskt Jockes mamma som bjöd in mig hit, säger Göran Andersson som har ett förflutet som hockeyledare i Joakim Nordströms moderklubb Hanvikens SK.

Max Nilsson Stålberg, Theodor Karlunden och André Hagberg fick också träffa sin idol. Trion är lagkompisar från Tyresö Hanvikens hockeylag med spelare födda 2004.

– Jag har sett matcher med Joakim på tv, säger Max. Men först visste jag inte att han spelat i Hanviken.

– Det vore kul att bli lika bra som Joakim. Jag kan i alla fall hoppas, säger Theodor.

ANNONS

Killarna passade också på att beundra den legendariska pokalen där samtliga spelare som vunnit Stanley cup har sina namn ingraverade.

Stanley Cup har fått sitt namn efter Lord Stanley som var brittisk guvernör över Kanada 1888–1893. 1892 donerade han pokalen (som egentligen var en bålskål från början) som ett pris som skulle delas ut till Kanadas bästa amatörlag i ishockey. Den numera något omgjorda pokalen väger 16 kilo och är 90 centimeter hög.

När NHL-säsongen 2015/2016 drar i gång är det många lag som planerar att ”sno” denna vandringspokal från Chicago. För Joakim Nordströms del är framtiden ännu så länge oviss. Han har när detta skrivs ännu inte skrivit något nytt kontrakt med Chicago eller någon annan klubb.

– Målet är att stanna i NHL.

Nordström är bara 23 år och har många hockeysäsonger framför sig.

Kan du tänka dig att någon gång i en avlägsen framtid komma tillbaka och spela för Tyresö Hanviken?

– Ja, varför inte. Det är möjligt.

Fakta

Började spela ishockey i Hanviken

Namn: Joakim Nordström.

Ålder: 23 år.

Bor: Chicago. Uppvuxen i Tyresö.

Aktuell: Regerande Stanley cup-mästare med Chicago Blackhawks. Visade den legendariska hockeypokalen för hundratals fans vid Trollbäckens IP i onsdags.

Moderklubb: Hanvikens SK.

Övrigt på meritlistan: Har spelat 101 matcher för AIK i högsta serien. Vann guld i junior-VM med Småkronorna 2012.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.