(rubrik saknas)

Trots att oturen ständigt grinat Karolin Ohlson i ansiktet har hon precis avrundat sin bästa säsong i karriären. Nu får orienteraren pusta ut i sin silversmedja där hon återhämtar sig inför nästa års stora huvudmål – VM i Strömstad.

Från en utomståendes perspektiv är det två världar som krockar när Karolin Ohlsson hälsar en välkommen till ateljén vid Mosebacke torg på Södermalm. Men för Järlas landslagsorienterare är elitidrottssatsningen och yrket som silversmed en fullt logisk kombination.

– Egentligen är det en väldigt bra kombo med silversmide och orientering. Miljön här inne är ganska lugn, även om man jobbar hårt så får man återhämta sig och göra något som är kul, säger Karolin Ohlsson och fortsätter:

– Precis som när man orienterar så måste man vara ganska lugn och man får inte stressa i huvudet. Så fort man börjar stressa måste man börja om.

Säsongen är precis avslutad och har kantats av höga berg och djupa dalar. Redan förra hösten började skadeeländet för Karolin när hon drog av ledbandet i foten på student-VM. Flera månader av rehabilitering följde och när hon väl var tillbaka skadade hon den andra foten i världscuptävlingen på Tasmanien i januari i år.

Trots två sargade fötter lyckades hon överraskande nog bli hel lagom till att säsongen drog i gång i våras. Då drabbades hon av en rad sjukdomar i stället, bland annat på grund av en parasit som hon fick i sig via maten vid ett försäsongsläger i Skottland.

– Men även innan dess var jag förkyld och sjuk. Jag har haft väldigt dåliga järnvärden, så säsongen har varit väldigt strulig.

Men trots riktigt dåliga förutsättningar har året rent sportsligt varit en framgång för Karolin med tiondeplatsen i Skottland på VM i sprint som största höjdpunkt.

– Jag är verkligen jättenöjd. Det här har varit min bästa säsong hittills, konstaterar hon.

Förutsatt att parasiter och andra skavanker håller sig undan tror hon på ännu bättre resultat 2016, en säsong med bland annat ett världsmästerskap i Strömstad.

– Det är extra kul i och med att det går i Sverige. Jag tror det kan bli ännu bättre till nästa år om jag bara får vara hel och frisk.

– Jag satsar extra mycket på sprint till nästa år och någon gång vill jag kunna ta en VM-medalj. Då krävs det att man tar ett steg till. Både fysiskt och tekniskt.

Att heltidssatsa på sin idrott, jobba som silversmed och samtidigt studera till juvelfattare på hundra procent tar ut sin rätt, både ekonomiskt och energimässigt. Därför var det extra välkommet när Karolin fick Riksidrottsförbundets elitidrottsstipendium på 50 000 kronor.

– Det betyder mycket. Jag har inte tagit mig tid att återhämtt mig för att jag har jobbat och tränat så mycket. Nu känner jag att jag kanske inte behöver jobba varje dag och det är skönt.

På lång sikt är målet att skaffa en egen ateljé och försörja sig som silversmed. Dock inte på bekostnad av orienteringen.

– Min dröm är att kunna hålla på med silver och elitsatsa samtidigt. Får jag göra det vore mitt liv perfekt, säger hon.

Fakta

Jobba är silver – orientera är guld

Namn: Karolin Ohlsson.

Ålder: 24.

Bor: Nacka.

Klubb: Järla IF OK.

Bästa placeringar: Guld på student-VM 2014, fjärde plats på världscuptävling 2013, tia på VM i sprint 2015.

Yrke: Jobbar och praktiserar hos sin farfar, silverkonstnären Olle Ohlsson, i en ateljé på Södermalm.

Studier: Har examen i både silversmide och ciselering. Studerar just nu på heltid till juvelfattare.