ANNONS

(rubrik saknas)

Den här tjejen är inte lätt att ta sig förbi. Julia Olssons uppgift som offensiv linjespelare är att stå i vägen och få stopp på motståndarna.
Den här tjejen är inte lätt att ta sig förbi. Julia Olssons uppgift som offensiv linjespelare är att stå i vägen och få stopp på motståndarna.
För fyra år sedan satt Julia Olsson i rullstol. Nu kallas hon för världens bästa spelare i amerikansk fotboll på damsidan.

Snart åker 21-åringen från Tyresö till USA för att träna med världens bästa män.
ANNONS

– Det ska göra ont att möta mig. Jag slänger mig på motståndarna och försöker slakta dem.

Julia Olsson är en stor ung kvinna. Hon väger 118 kilo och bygger upp muskler på gym fem, sex gånger i veckan. Men framför allt är 21-åringen från Bollmoraberg stor som amerikansk fotbollsspelare, kanske allra bäst i världen på damsidan.

Julia Olsson har fyra raka SM-guld med Stockholm Mean Machines och är kapten för damlandslaget.

– Jag tränar väldigt mycket och planerar min vardag efter fotbollen. Och så har jag en obehaglig vinnarskalle och blir skakis bara av att tänka på att förlora.

Kärleken till sporten, den hårda träningen och mental styrka är tre faktorer som gjort Julia Olsson till stjärna.

Hennes framgångssaga är nästan för bra för att vara sann. Julia Olsson har bara spelat amerikansk fotboll i fyra år. Hon började strax efter att hon blev friskförklarad.

– Sjukdomen började när jag gick i åttan och jag var sjuk i två och ett halvt år. Jag satt i rullstol eller gick med kryckor. Mamma trodde att jag hade fått en stroke.

Men det visade sig vara mycoplasma som orsakade en infektionssjukdom som i Julias fall satt sig i hjärnan och blockerade signaler till kroppen. Hon blev botad efter en penicillinkur.

– När jag blev frisk råkade jag se en film om amerikansk fotboll och bestämde mig för att prova.

ANNONS

Nu har hon uppmärksammats utanför landets gränser. Hon har skrivit på ett kontrakt som ingen svensk, ingen kvinna, och ingen europé över huvud taget, varit i närheten av. Julia har fått stipendium till O-line Performance i Scottsdale i Arizona, USA.

– Det plingade till i min telefon. Jag blev alldeles paff när jag läste meddelandet.

Avsändaren var ingen mindre än LeCharles Bentley, före detta stjärna i NFL som är världens bästa proffsliga i amerikansk fotboll. Han driver O-line Performance som är en träningsanläggning för offensiva linjespelare, alltså de spelare som skyddar quarterbacken från motståndarna.

Endast de allra bästa spelarna från NFL och collegelag är välkomna. Bentley anser att Julia Olsson är bäst i världen på damsidan.

– Jag har följt LeCharles Bentley på sociala medier under tre år. Han har i sin tur följt mig på twitter och sett snuttvideor på instagram där jag spelar.

I januari åker Julia Olsson till anläggningen för en första kort visit. Sedan blir besöken tätare och längre.

– Jag får allt betalt; resor, bostad och uppehälle. Jag ska bo på hotell.

Att hon blir ensam tjej på anläggningen är inga problem.

– Det går nog bra. Jag har spelat en säsong med killar i U19-laget i Stockholm Mean Machines och var lagkapten. Det var jättekul och utvecklande.

Fakta

Jobbar som personlig assistent

Namn: Julia Olsson.

Ålder: 21 år.

Bor: I Bollmoraberg med mamma Maria, pappa Staffan och lillasyster Rebecka.

Aktuell: Har som första kvinna och första europé någonsin fått stipendium till O-line Performance i Arizona, USA, som är en anläggning där flera av världens bästa manliga spelare i amerikansk fotboll tränar.

Jobbar: Som personlig assistent.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.