Joel Asoros fotbollssaga började i IFK Haninge

Joel Asoro som 10-årigt superlöfte i IFK Haninge.
Joel Asoro som 10-årigt superlöfte i IFK Haninge.
Nu är det blågult som gäller. Joel Asoro är uttagen i U21-landslaget som EM-kvalar i veckan.
Nu är det blågult som gäller. Joel Asoro är uttagen i U21-landslaget som EM-kvalar i veckan.
Joel Asoros fotbollssaga fortsätter.

Som 10-åring i IFK Haninge var han Sveriges bäste spelare. Idag är Asoro 17 år och har debuterat för Sunderland i högsta engelska ligan. I veckan väntar EM-kval med U21-landslaget.

Trots att Joel Asoro bara är 17 år är han just nu en av de hetaste svenska fotbollsspelarna.

Härom veckan debuterade han som rekordung för Sunderland i premier league, högsta engelska ligan. Nu är den vindsnabbe forwarden/mittfältaren uttagen i det svenska U21-landslaget som ska EM-kvala borta mot Kroatien på torsdag och hemma mot Spanien den 5 september.

En som inte är förvånad över Asoros utveckling är Mathias Rosengård, tidigare sportchef i Joel Asoros moderklubb IFK Haninge.

– Han växte upp i Haninge och spelade med oss tills han var 10 eller 11 år då han gick till Brommapojkarna. Han kunde ha varit bra i vilken idrott som helst, och redan då var många överens om att Joel skulle gå långt som fotbollsspelare.

När Joel Asoro var 10 år spelade han och IFK Haninge i Halör cup utanför Malmö. Turneringen räknas som inofficiellt SM. Haninge finalföll mot Malmö FF efter förlängning, men Joel Asaro valdes till hela turneringens bäste spelare.

– Och nu spelar han i premier league som 17-åring. Det är rätt stort, konstaterar Mathias Rosengård.