ANNONS

Johan, 12, utkastad från ishockeylaget

12-årige Johan Andréason är arg, ledsen och besviken efter att ha tvingats lämna sitt hockeylag. Mamma Marie och ”plastpappa” Hans anser att ledarna handlat grovt omdömeslöst.
12-årige Johan Andréason är arg, ledsen och besviken efter att ha tvingats lämna sitt hockeylag. Mamma Marie och ”plastpappa” Hans anser att ledarna handlat grovt omdömeslöst.
12-årige Johan Andréason älskar att spela ishockey. Men nu har ledarstaben i Haninge hockeys P99-lag kastat ut honom. Johan är förtvivlad.

– Jag undrar varför de gör så här mot mig.
ANNONS

Johan Andréason sitter högst upp på läktaren i Torvalla ishall tillsammans med mamma Marie och ”plastpappa” Hans Olsson. Han skulle mycket hellre vara på isen.

– Det är inte så kul att sitta här och veta att jag inte får spela, säger Johan samtidigt som han torkar bort ett par tårar.

Den 12-årige målvakten är utfryst av ledarstaben i Haninge Hockeys P99-lag. De vill helt enkelt inte ha honom kvar.

– Jag längtar efter att få spela igen, säger Johan. Jag hoppas på att få komma till en ny klubb nästa säsong.

Bakgrunden till utfrysningen är att Johan under pågående säsong med Haninge provtränat ett par gånger med en annan klubb. Detta fick tränare och ledare att gå i taket.

Johan och hans föräldrar kallades för ett par veckor sedan till ett möte med lagledningen. Beskedet var att Johan inte längre var välkommen i laget. Ledarstaben hade gemensamt beslutat detta.

– Jag trodde först inte på vad de sa, säger Hans Olsson.

Johan berättar att han själv först blev arg, och sedan mycket ledsen.

Hans Olsson förstår att det kan vara problematiskt att en spelare tränar med en annan förening under pågående säsong.

ANNONS

– Jag skulle förstå om en junior eller senior stängdes av. Men man gör inte så här mot en 12-årig pojke. Jag anser att ledarna visat fruktansvärt dåligt omdöme. Det är rena mobbningen.

Att Johan tränade med en annan klubb beror på att Haninges P99-lag förmodligen läggs ner till nästa säsong på grund av spelarbrist. Då skulle Johan stå utan lag att spela med. Han ville helt enkelt vara ute i god tid för att hitta en ny klubbadress, men var samtidigt inställd på att spela för Haninge säsongen ut.

Anders Macklin är en av tränarna för P99-laget. Så här i efterhand inser han att det rent formellt var fel att kasta ut Johan.

– Vi hade inte mandat att göra så. Och vi hade bara en målvakt och ville inte bli av med honom.Men vi kan inte acceptera att Johan tränar med ett annat lag som ligger i vår serie och som vi ska möta dagen därpå. Han har gått över gränsen för våra regler.

Men det handlar ju om en 12-årig pojke.

– Ja, och jag tycker det är tråkigt att ett barn blir inblandat i sådant här. Jag anser att detta är föräldrarnas fel som tagit honom till en annan förening. De gör sin son en otjänst.

Rikard Schantz, sportchef i Haninge Hockey, säger att Johan Andréason inte är utesluten ur föreningen och inte heller ur laget. Han är välkommen att spela och träna.

– Föreningen står inte bakom ledarnas agerande, säger Rikard Schantz. De hade inte mandat att göra så här. Samtidigt förstår jag att de är besvikna. Föräldrarna har gått bakom ryggen på ledarna.

Hans Olsson ger inte mycket för beskedet om att Johan är välkommen tillbaka.

– Nej, Johan är bränd i detta lag. Han kan ju inte komma tillbaka när hela ledargruppen är emot honom.

Fakta

Går i hockeyklass

Namn: Johan Andréason.

Ålder: 12 år.

Bor: Västerhaninge med mamma Marie och ”plastpappa” Hans Olsson samt två hundar.

Aktuell: Målvakt i Haninge Hockey som blivit utkastad ur sitt lag av ledarstaben.

Pluggar: Hockeyklass i Ribbyskolan, årskurs 6.

Andrasport: Fotboll. Johan är utespelare i Tungelsta IF.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.