Johan – Hammarbys cupkung

Johan Persson ser det som en drömlottning att få möta AIK i kvartsfinalen i Svenska cupen.
Johan Persson ser det som en drömlottning att få möta AIK i kvartsfinalen i Svenska cupen.
Johan Persson hoppas att sänka AIK i år igen i Svenska cupen.
Johan Persson hoppas att sänka AIK i år igen i Svenska cupen.
Han avgjorde mot Djurgården förra helgen och skickade ut AIK ur Svenska cupen förra året. På tisdag vill han göra det igen.

Johan Persson har blivit Hammarbys cupkung.

Johan Persson stöter till bollen med höger yttersida. En gång, två gånger. Sedan skickar han iväg ett långskott. Bollen flyger som en häxpipa, studsar i målområdet och smiter innanför AIK-målvakten Partik Carlgrens vänstra stolpe.

Målet betydde 2-1 till Hammarby och blev avgörande i cupmötet med AIK inför 41 063 åskådare på Friends Arena den 7 mars förra året.

– En repris hade inte varit fel. Det var en fantastisk match i fjol – första derbyt på sex år. Väldigt upphaussat och fantastiskt tryck. Att jag sedan fick avgöra var en fantastisk känsla, säger Johan Persson.

Förra helgen avgjorde han med ett liknande långskott på Tele2 Arena när Hammarby slog ut Djurgården i Svenska cupen.

Föga förvånande blev han glad när det lottades fram ett nytt Stockholmsderby i kvartsfinalen.

– Jag hoppades på AIK. Vi visste ju att vi skulle få en bortamatch. I stället för en lång resa ner till Malmö eller Kalmar så kändes AIK som det bästa alternativet, säger Johan Persson.

Kvartsfinalen skulle egentligen ha spelats i lördags. Men då var Friends Arena fylld av schlagerfanatiker som skrålade ikapp med Oscar Zia, Lisa Ajax, Ace Wilder och de andra finalisterna i Melodifestivalen.

Hammarby hoppades att matchen skulle spelas på Tele2 Arena i stället. Men AIK ville undvika det till varje pris, till och med Nya Parken i Norrköping dök upp som en möjlig matcharena.

– Det hade ju inte varit så roligt. Ett Stockholmsderby ska ju spelas här. Vi hade ju vissa förhoppningar att få matchen till ”Nya Söderstadion” men jag förstår att AIK inte vill ge bort sin hemmamatch.

– Derbykuuuungen!

Vrålet kommer från Kennedy Bakircioglu när han passerar förbi Johan Persson efter ett träningspass på Årsta IP.

Huvudpersonen har själv lite svårt att förklara hur kan blev lagets cupkung.

– Ja, säg det. Först och främst älskar jag att spelar derbyn – det är svårt att få spela bättre matcher i Sverige. Stämningen och atmosfären – bara det höjer en ju. Sedan har jag lyckats vara på rätt plats vid rätt tillfälle och fått till mina skott. Lite tillfälligheter men bra matcher att kunna avgöra.

Kan du hamna i samma läge i kvartsfinalen mot AIK?

– Ja, det måste jag tro. Jag brukar ju komma i andravågen och snappa upp andrabollar. Så jag hoppas det kommer ett läge på tisdag också.

Fakta

Lagar flygande Jakob

Namn: Johan Persson.

Ålder: 31 år.

Bor: Älvsjö och Tollarp i Skåne.

Familj: Sambon Sara, 30, och barnen William, 4, och Charlie, 1.

Fritidsintresse: Jag gillar matlagning. När familjen är här eller vi har besök lagar jag gärna Flygande Jakob det är gott!

Aktuell: Avgjorde cupderbyt mot Djurgården på Tele2 förra helgen. Spelar nytt cupderby med Hammarby mot AIK på Friends Arena klockan 18.30 på tisdag 15 mars.