Johan nära att dö på isen

Det var under ishockey-VM i Sydkorea, där Johan Björnfot var med som assisterande förbundskapten för Islands damlandslag, som olyckan var framme. Under en träning föll han och slog i bakhuvudet i isen. ”Jag har haft änglavakt”, säger han.
Det var under ishockey-VM i Sydkorea, där Johan Björnfot var med som assisterande förbundskapten för Islands damlandslag, som olyckan var framme. Under en träning föll han och slog i bakhuvudet i isen. ”Jag har haft änglavakt”, säger han.
I hög fart och utan hjälm föll landslagscoachen Johan Björnfot på isen och slog i huvudet. Smällen resulterade i två blödningar i hjärnan och en kraftig hjärnskakning.

Nu hoppas han kunna få fler hockeytränare att börja använda hjälm.

Det var i slutet av träningen och Johan Björnfot, assisterande förbundskapten för Islands damlandslag, skulle demonstrera en straffvariant. Han kom i hög fart och sträckte sig efter pucken. Sedan blev allt svart. Nästa minne är att han rullas ut ur ambulansen.

Johan Björnfot hade kört in med ena skridskon i målburen och ramlat baklänges på isen.

– Under någon minut var jag helt borta och hade slutat andas. Spelarna trodde jag var död, säger han.

Olyckan inträffade i mitten av mars i Sydkorea där Island spelade C-VM. I en dryg vecka låg Johan Björnfot kvar på sjukhus. Vid två tillfällen var hans tillstånd kritiskt.

I dag är den tidigare elitseriespelaren tillbaka hemma i Solna efter ytterligare några dagar på Karolinska sjukhusets neurokirurgiska avdelning. Han är sjukskriven till slutet av april men prognosen är god. Johan Björnfot väntas bli helt återställd.

– Jag är glad att jag lever. Jag har verkligen haft änglavakt. Jag hade kunnat komma hem i rullstol eller helt personlighetsförändrad. Så här i efterhand känns det så otroligt dumt att inte ha hjälm. Tyvärr är det lite av en kultur inom hockeyn att man inte har det som tränare.

Genom att berätta om det han varit med om hoppas han sätta frågan om hjälm för tränare och ledare på agendan. Själv tror han att ett krav på obligatorisk hjälm­användning på isen skulle vara det allra bästa.

– Det handlar om liv som skulle kunna sparas. Jag tror att det behövs mer information om vad som kan hända, hur pass illa man faktiskt kan skada sig.

I dag är det upp till varje förening att bestämma om tränare och ledare ska bära hjälm. Men Lars-Gunnar Jansson, ordförande i Stockholms ishockeyförbund och expertkommentator på Radiosporten, ställer sig positiv till ett generellt hjälmtvång.

– I dag kräver vi att alla som jobbar med våra distriktslag och tv-pucklag har hjälm på isen. Ganska nyligen var det en som inte accepterade det och han blev entledigad från sitt jobb, säger L-G Jansson.

Han understryker att Stockholms ishockeyförbund ligger under Svenska ishockeyförbundet men ser inga teoretiska hinder för man skulle kunna införa ett lokalt hjälmtvång.

– Det är en fråga som jag gärna ser kommer upp till diskussion.

Fakta

Använder du hjälm när du är på isen?

Fredrik Mälberg, A-lagstränare Huddinge hockey:

”Nej, det har jag inte. Men jag är inte heller aktiv på isen på samma sätt som till exempel en ungdomstränare är. Ett krav uppifrån förbundet tror jag skulle bli svårt att kontrollera om det efterföljs.”
Tommy Boustedt, utvecklings- och landslagschef Svenska 
ishockeyförbundet: ”Nej, men det borde jag verkligen ha. Det är väl så att man tycker att det är tuffare med en baseballkeps, vilket egentligen är larvigt. Krav på hjälm för tränare vore bra.”
Charles ”Challe” Berglund, 
tränare Djurgården:

”Nej, av den anledningen att jag inte är så aktiv ute på isen. När jag var ungdomstränare och instruerade mer hade jag däremot hjälm. Jag tycker det är en fråga som varje individ ska ta ställning till själv.”
Roger Melin, tränare AIK:

”Nej, jag tycker det är obekvämt och känner inte att jag har behov av det. Jag har i och för sig blivit omkullåkt en gång vilket ledde till en hjärnskakning. Men jag tycker nog att det är upp till varje individ att bestämma om man ska ha hjälm.”