Johanna är favorit i VM – siktar på att ta guld

Johanna Hjertberg VM vindsurfing Danderys segelsällskap
Täbytjejen Johanna Hjertberg, Djursholms Segelklubb, tävlar i vindsurfingens VM i Gardasjön, Italien. Hon är en stark favorit i år.
Täbytjejen Johanna Hjertberg, som tävlar för Djursholms Segelklubb, är en stark favorit i VM i vindsurfing. Här snackar hon gulddrömmar, vinnarknep och tipsar om bästa surfspottarna.

VM i vindsurfing i Italien är i gång och du har lite av ett favoritskap i år. Är du nervös?

– Ja, nu börjar nerverna komma känner jag. Det gäller att gå in i sin egen bubbla lite grann så att inte nerverna tar över.

– Mitt mål är att bli bästa tjej nu eftersom jag blev tvåa förra gången. Jag skulle tro att konkurrens är tuffare i år.

Hur funkar ett VM i vindsurfing?

–  Jag kör kappseglingsgrenen. Det finns olika typer av vindsurfingtävlingar. Det här är samma sak som att tävla i båtrace. De lägger ut en banan med bojar i vattnet och sedan har man en startprocedur på fem minuter. De skjuter upp flaggor varje minut så man ska veta hur lång det är kvar. Då ska man ha en taktik för var på startlinjen man står i förhållande till de andra och utifrån hur vinden ligger.

Ni kör masstart och alla vill passerar startlinjen med fart. Händer det att man tjuvstartar?

– Ja, det händer. Om de tar en för tjuvstart så skickar de upp en flagga. Då måste man under startlinjen igen och börja om.

Topp 5

Johanna om bästa vindsurfing-platserna i Sverige

  • Stränderna i Skåne: ”Favoriterna är nog längst skånska kusten. Min mormor bor där nere. Jag och min pappa har utgått från de fina sandstränderna”.
  • Öresund: ”Jag var faktiskt nere och körde i Malmö nyligen. Det var väldigt bra men väldigt strömt. Jag var precis vid Östersundsbron på Malmö segelsällskap. Vi gled över mot Danmark kändes det som.”
  • Vättern:  ”Vi har varit en del och seglat på Vättern vid Motala.”
  • Vänern: ”Förra SM gick på Vänern. Det var väldigt mycket vind.”
  • Sandhamn: ”Då får man öppet hav och det är jättebra.”
Källa: Johanna Hjertberg

Hur snabbt går det under på upploppet i ett VM-lopp?

–  Det blåser ganska mycket här i Gardasjön. Jag har aldrig haft en klocka på mig. Mina kompisar som haft det seglar i 20 knop, strax under 40 km/h. Men då går det riktigt fort.

Sker det att tävlande smäller in i varandra?

– Det händer, men det finns väjningsregler. De reglerna måste man kunna under ett race.

– Jag är instruktör också och brukar säga att om du har vinden i höger öra är det bara att tuta och köra. De som har vinden i vänster öra har väjningsplikt. Men det blir mest påtagligt när man kryssar.

”Om du har vinden i höger öra är det bara att tuta och köra. De som har vinden i vänster öra har väjningsplikt.”

Johanna Hjertberg

Topp 3

Drömmigaste vindsurfingspottarna i världen

Här är Johanna Hjertbergs drömplatser för dig som vill surfa ut i världen: 

  • Gardasjön: ”VM går här.”
  • Clearwater Beach i Florida:  ”När vi var där seglade vi i Mexikanska gulfen. I ett race hoppade delfiner framför min bräda. Det var en riktigt cool upplevelse.”
  • Södra Spanien: ”Det vore kul att åka ner till södra Spanien och segla lite. Det har jag fått tips om.
Källa: Johanna Hjertberg

Djursholms segelklubbs vindsurfare utgår från en liten udde i Värtan. Är det bra förhållande i Värtan för att träna?

– Ja, det är det och speciellt för den bräda vi kör för den går väldigt bra att segla i lätt vind. Det är ganska lätt och lite trixig vind, vinden vrider och varierar mycket, i Stockholms skärgård, berättar Johanna, som tillägger att hon på förra årets VM fick en fördel av detta när vinden den sista dagen var svag och svårseglad.

Vad har du för knep för att ta hem VM-guldet i år?

– Ja, eftersom det är så mycket mental press kommer jag fokusera väldigt mycket i dag på att hitta mitt fokus. Det blir lite att man får gå in sin egen bubbla för att inte distraheras när det är många på vatten. Då måste man fokusera på sin egen fart.

Fotnot: DJursholms Segelklubb har flera tävlande med i VM och totalt finns femton svenskar på plats för att tävla, enligt Johanna Hjertberg.

Fakta

Johanna Hjertberg.

Ålder: 21 år.

Aktuell: Tävlar i VM i vindsurfing i Gardasjön i Italien med start 14 augusti 2019. Inom vindsurfinggrenen Kona One tävlar damer och herrar och junior och senior tillsammans på samma bana och alla har identiska brädor. Seglarens vikt avgör segelstorleken för att ge så rättvisa förhållanden som möjligt. Under fyra tävlingsdagar körs 2-3 race per dag och varje lopp tar omkring 45 minuter.

Klubb: Djursholms segelklubb.

Bor: Uppvuxen i Täby. Nyligen flyttat till Gärdet, Stockholm.

Familj: Pappa, mamma och lillasyster, som bor i Täby.

Yrke: Pluggar på KTH till civilingenjör i industriell ekonomi.

Dold talang: Har tävlat i discodans.