ANNONS

Hjärtfel stoppade AIK-stjärnans karriär: Var tufft

Nils-Eric Johansson AIK
Nils-Eric Johansson bor på Resarö i Vaxholm och han tar gärna en promenad längs vattnet.
Nils-Eric Johanssons hjärta klappar för AIK. Trots det var det just hjärtat som satte stopp för fortsatt spel i klubben.
Nu berättar den före detta lagkaptenen om tiden efter fotbollen och tankar om framtiden med AIK.
ANNONS

Slutsignalen ljuder över Guldfågeln Arena i Kalmar. AIK har precis vunnit sitt tolfte SM-guld och glädjen är enorm bland tusentals svartgula supportrar som tagit sig ner till den avgörande matchen i Allsvenskan.

En av de supportrarna är AIK:s legendar Nils-Eric Johansson, som precis innan denna säsong skulle starta fick det tunga beskedet han bara hade väntat på – rött ljus för fortsatt spel på grund av hjärtfel. Nu är han sjukskriven och följer AIK från läktaren.

– Det var ganska tuffa dagar. Jag skrev mycket, mina tankar och så och sedan skulle jag hålla något avskedstal, säger Nisse Johansson.

När Mitt i Sporten träffar 38-åringen hemma hos honom på Resarö i Vaxholm. Han berättar om den där dagen i februari då hans liv helt plötsligt vändes upp och ned.

– Det var en rutinkontroll med laget inför säsongen. Jag frågade läkaren om jag också måste kolla hjärtat eftersom jag gjorde det ett halvår tidigare. Jag var först ut, Pertan (Per Karlsson) var efter. Han frågade om det gick bra. Jag tror att jag svarade nej, inte så bra, och så gick jag bara.

Nils-Eric Johansson AIK

Nils-Eric Johansson är för närvarande sjukskriven. Foto: Stefan Källstigen

Flera tester

Efter beskedet ringde Nisse Johansson till tränaren Rikard Norling.

– Rikard blev arg. Han sa: ”Det här vet vi ju om att du har. Varför sätter den här läkaren en massa skit i huvudet på dig inför säsongen”? Så vi bestämde att vi skulle göra en magnetröntgen dagen efter och den bekräftade ju bara. Det var mycket tankar och känslor då. Det var tuffa och ovissa dagar.

ANNONS

Nils-Eric Johansson fick anmäla sig sjuk till den kommande matchen och dagarna efteråt. Än hade han inte berättat för laget.

Jag måste sluta, det har med hjärtat att göra. Kan inte säga så mycket mer utan vi hörs imorgon.

Nisse Johanssons sms till lagkamraterna

Nyheten om Nisses hjärtfel började läcka ut och media jagade honom. Nisse ville själv berätta för laget på måndagen men efter påtryckningar kände han sig tvungen att meddela lagkompisarna redan under söndagskvällen via sms.

Han skrev: ”Jag måste sluta, det har med hjärtat att göra. Kan inte säga så mycket mer utan vi hörs imorgon.”

Avtackning på premiären

Nisse Johansson hängde till en början nere på träningarna och hjälpte till. Men efter avtackningen i samband med hemmapremiären mot Dalkurd i våras bestämde han sig för att inte åka dit mer. Han tänkte tillbringa tiden med sin familj.

– Jag har tre barn hemma som har fått stå tillbaka hela deras liv. Varför ska jag gå dit och drälla? Jag och min fru har passat på att vara lediga och har rest en del. Jag hoppas att hon har känt att hon kan göra saker nu som hon inte kunde förut när jag var iväg med AIK hela tiden.

I dag är han sjukskriven fram till årsskiftet och efter det väntar en tjänst för honom i AIK. Under tiden studerar han en internationell breddfotbollsutbildning som han hoppas ha nytta av i sin nya yrkeskarriär. Inom klubben finns det massor att göra på ett eller annat sätt.

– AIK väntar egentligen bara på mig att köra igång, de har varit fantastiska på alla sätt. Nu gäller det att hitta en plats där jag känner att jag gör nytta och att AIK tycker att jag gör nytta.

Nils-Eric Johansson AIK

Nils-Eric Johansson om sin framtid inom AIK. Foto: Stefan Källstigen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.