Brudar med rally i blodet

Tre generationer Brådhe – Jonna, mamma Liz och mormor Margot.
Tre generationer Brådhe – Jonna, mamma Liz och mormor Margot.
Familjens kvinnor har rally i blodet.

20-åriga Johanna Eson Brådhe rattar sin Peugeot i JSM i veckoslutet. Hon vill komma ikapp och förbi mamma Liz och mormor Margot som båda har tävlat på hög nivå.

I veckoslutet i Uppsala tävlar 120 förare i de olika klasserna i finalen i rally-SM. Bara två av dem är kvinnor, den ena är 20-åriga Vårbybon Jonna Eson Brådhe som kör för Haninge MK.

– Det är häftigt att få tävla mot killar på lika villkor.

Jonna tävlar i grupp H som är öppen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar. Hon kör en Peugeot 309 av årsmodell 1996.

– Bara karossen är kvar av originalet. Min pappa Johnny byggde om bilen som har en 16-ventilsmotor på 200 hästar.

Nu finjusteras bilen hemma i garaget inför JSM. Jonnas mamma Liz hjälper till.

– En rallybil behöver inte vanlig tusenmilaservice. Den kräver renovering efter varje tävling, säger Liz.

Liz Brådhe kan det här med rally. Hon har kört på nationell nivå, och även varit kartläsare. Nu är Liz manager för dotterns ”Team RallyJonna”.

Jonna torde vara unik. Hon är nämligen den tredje generationen kvinnor i familjen Brådhe som tävlar i rally. Mormor Margot, som nu är 87 år, var den som startade allting. Hon är fortfarande intresserad, och besöker garaget då och då.

– Jag har bland annat kört på bana mot Sterling Moss (brittisk legendarisk racerförare) och tävlat i Monte Carlo-rallyt som kartläsare, och blivit tvåa i Svenska rallyt, säger Margot.

Med sådana fartfyllda kvinnor i familjen var det naturligt för Jonna att själv börja köra rally. Som liten flicka följde hon med på tävlingar i hela landet och redan som 14-åring var det dags för den egna debuten.

– Jag var kartläsare åt pappa. Samtidigt drömde jag om att köra min egen bil.

Jonna lyckades faktiskt spara ihop till en begagnad VW Golf, och körde premiärtävlingen som 16-åring.

– Jag blev trea i konkurrens med 60-70 andra. I framtiden satsar jag på att få köra stora tävlingar, även utomlands.

Det kostar en hel del att ha ett eget rallyteam. Eftersom mamma Liz och farbrodern Bosse är två av medlemmarna går det ändå runt. Lillasyster Jill ingår också i teamet som fotograf.

Jonna har ett eget företag i catering- och eventbranschen. Hon gör bland annat egna smörgåstårtor och tårtor som hon säljer. Dessutom är hon ute och föreläser om sin sport. Jonna är också medarbetare i Stockholm Rally School som erbjuder rallykurser och prova-på-dagar.

Och nu är det dessutom dags för ännu en utmaning. Jonna ska nämligen bli tv-kändis! Ett filmteam hade hört talas om Jonnas framfart i samma hjulspår som modern och mormodern. De hörde av sig, och Jonna nappade.

– Vi har redan börjat filma, säger Jonna. Det blir en 58 minuter lång dokumentär som ska visas i SVT vid årsskiftet 2015/2016.

Fakta

Jonna är huvudperson i SVT-dokumentär

Namn: Jonna Eson Brådhe.

Ålder: 20 år.

Bor: Villa i Vårby med mamma Liz, lillasyster Jill, och hunden Karlsson – en 13-årig cairnterrier.

Aktuell: Kör JSM-final i rally i Uppsala i veckoslutet. Är huvudperson i en dokumentärfilm som nu spelas in och ska visas i Sveriges Television nästa år.

Klubb: Haninge MK.

Yrke: Har eget cateringföretag som bland annat tillverkar och säljer smörgåstårtor.