Josef står för Bajens kamikazeattacker

Tänk dig att du väger 70 kilo. Skulle du vilja störta in i tre fyra stadiga köttbitar på uppåt 100 kilo styck? Det gör Hammarbys unge spelfördelare Josef Pujol. Ofta med nätrassel som belöning.

– Jag får utnyttja annat än min tyngd. Förhoppningsvis är jag snabbare än motståndarna – för jag kan inte precis kötta ner dem, säger Josef Pujol.

Han var bara nyss fyllda 17 då han lyftes upp i A-laget för drygt tre år sedan. Då slängdes han ofta in när det offensiva spelet hade kört fast.

– Min roll var att gå på genombrott och försöka i varje liten lucka som dök upp. Jag var en kamikazepilot.

Ordvalet är inte dumt. Det krävdess ett visst mått av dödsförakt för att som spenslig tonåring kasta sig huvudstupa in i ett gäng adrenalinstinna motståndarbiffar på linjen.

Nu gör Josef sin fjärde säsong i A-laget och både hans roll och spelsätt har utvecklats. I dag är han spelfördelare, den som styr offensiven. Förmågan att gå på genombrott finns kvar, men till det har han lagt såväl hårda och aviga skott från distans som smarta inspel till lagkompisar på linjen.

– Det är viktigt att ha flera vapen, att inte bli förutsägbar. Vissa niometersspelare passar bara och tar aldrig egna avslut. En sådan skulle jag inte vilja vara.

Säsongen startade succéartat, både för Josef Pujol och för hela Hammarby handboll. Laget inledde med fyra segrar och Josef låg tvåa i elitseriens skytte­liga.

– Vi fick en jäkla skjuts i början då vi vann premiären mot Skånela. Vi låg under hela matchen, länge med sex sju bollar, men vände sista kvarten. Efter det har vi dräpt några stora elefanter. Vi slog mästarna Sävehof och spelade oavgjort mot Guif. Vi fick självförtroende.

Den inledande magin bröts så småningom och de senaste omgångarna har i stället förlusterna duggat tätt. Men jämfört med förra säsongen ser det ändå ljust ut. Då tog Hammarby 14 poäng på 32 elitseriematcher – nu har man 13 poäng på 13 matcher inför hemmamatchen mot Skånela i söndags – och brottades dessutom hela tiden med ekonomin.

– Värst var det innan förra säsongen. Vi hade sådana skulder till staden att vi inte ens fick komma in här och träna, säger Josef där han sitter på fiket i Eriksdalshallen innan dagens träning medan allt fler lagkamrater droppar in.

Efter säsongen fick Josef ett par ”lösa anbud” från andra klubbar, men han ville stanna i Hammarby.

– Här får jag spela mycket, vilket gör att jag utvecklas. Det är prio ett för mig.

Nytt för i år är att Josef dessutom är tränare i Hammarbys junior­lag, vilket gör att han tillbringar omkring 20 timmar i veckan i Eriksdalshallen.

Han bor bara ett par minuters promenad därifrån, på Ringvägen där han har bott i hela sitt liv, och hoppar ibland in som lärarvikarie – på Eriksdalsskolan.

– Ja, jag rör mig inte så mycket utanför de här kvarteren, säger Josef och skrattar.

Men på sikt är drömmen att bli utlandsproffs. Josefs pappa är från Barcelona och att spela där vore drömmarnas dröm.

– Kanske snarare en utopi, men ändå. Fast just nu är Spanien ett dåligt val med krisen och allt.

För att öka chanserna att nå målet behöver Josef Pujol lägga några nya kilon på den tunna kroppen.

– Jag vill bli tyngre, men utan att bli av med min snabbhet. Nu när jag har lyckats skapa en spelstil som fungerar med min vikt vill jag inte förlora den.

Josef Pujol fick tidigt rollen att gå på genombrott i Hammarby, som här i hemmamatchen mot Drott. ”Jag var en kamikazepilot”.

Fakta

Började i Bolton

Namn: Josef Pujol.

Ålder: 20 år.

Bor: På Ringvägen, nedanför Södersjukhuset.

Position: Niometersspelare.

Nummer: 10.

Moderklubb: IK Bolton.

Aktuell: Spelfördelare i Hammarby handboll som har inlett säsongen överraskande starkt och ligger på slutspelsplats i elitserien.