Julia Croneld spelar med pojklandslaget

Julia Croneld är ensam tjej när Sundbyberg Heats 15-åringar tränar. ”Det spelar inte så stor roll för mig, jag bara spelar”, säger hon.
Julia Croneld är ensam tjej när Sundbyberg Heats 15-åringar tränar. ”Det spelar inte så stor roll för mig, jag bara spelar”, säger hon.
Baseboll är för killar – softboll för tjejer. Men det bryr sig inte Julia Croneld från Bromsten om. Hon har tagit sig ända till landslaget i base­boll och ska spela EM i sommar.

Det smackar om läderhandskarna när Sundbybergs kadettlag kastar uppvärmningslyror till varandra på Örvallen.

En spelare sticker ut med tvinnad fläta och gult nagellack. Det är ingen övervintrad glamrockare utan en av lagets tre landslagsspelare: Julia Croneld.

– Hon är en smart spelartyp, hon kan alla regler och har en god speluppfattning. Dessutom kastar hon väldigt ackurat – hon träffar det hon siktar på – det är också därför vi använder henne som en av tre pitchers, säger Hans Bäckström, tränare för laget och ordförande i Sundbyberg Heat.

Hon spelade en innebandyturnering i Falun och satt och deppade efter en förlust när telefonen ringde.

– Det var tungt, vi hade precis förlorat när pappa ringde och berättade att jag hade blivit uttagen till landslaget. Då blev jag väldigt glad. Det ska bli kul att åka till Tjeckien och spela med några av de bästa spelarna i Sverige och möta bra motstånd, säger hon.

Vad är målet?

– Vet faktiskt inte. Vinna hela alltihop … är det EM vi kör?

– Ja, det är EM, svarar klubbkompisen och landslagskollegan Vincent Bäckström.

Vanligen är baseboll ett spel för killar och softboll för tjejer. Trots att hon inte spelar softboll är hon uttagen att spela med ungdomslandslaget i sommar.

Vilket är roligast?

– Jag har knappt kört softboll, så jag får väl säga baseboll. Men antagligen kommer jag att byta över till softboll om några år. Jag tror att det blir roligare när man kommer upp i junioråldern, då kan det bli att killarna växer ifrån mig.

Hans Bäckström säger:

– Hon står vid ett vägskäl nu och hävdar sig väldigt bra. Men efter 15 år får killarna mycket styrka och speed samtidigt som många tjejer slutar att växa. Om några år måste spelarna kanske kunna kasta 80–90 meter och det kan vara ganska tufft för en tjej.

Sundbyberg har en anrik historia i softboll, men under de senaste åren har klubben inte haft något lag.

– Min dröm är att vi ska få hit tillräckligt många tjejer för att kunna starta ett softbollag. Vi har ju varit duktiga i softboll historiskt med SM-guld på 80-talet men sedan den generationen växte upp och skaffade familjer har vi inte lyckats rekrytera nya spelare, säger Hans Bäckström.

Julia Croneld väcker en del uppmärksamhet bland motståndarna.

– Ibland kanske någon har sagt: ”Titta, det är en tjej som ska pitcha, hon kanske kastar löst”, säger hon.

Men än så länge fortsätter hon ganska obekymrat att satsa på baseboll.

– Det har varit någon tjej här och testat men det är bara jag som fortsätter att träna. Men det spelar inte så stor roll för mig, jag bara spelar.

Fakta

Spelar som pitcher

Namn: Julia Croneld.

Ålder: 15 år.

Bor: Bromsten.

Klubb: Sundbyberg Heat.

Position: Infield och pitcher.

Aktuell: Uttagen att spela EM med kadettlandslaget (U15) i Librec, Tjeckien, den 15–22 juli.

Fakta

Flera i landslaget

Flera sundbybergare är uttagna till landslagsuppdrag i sommar:

U21-landslaget: Nick Soubiea, Niklas Melin och tränaren Jonas Lindholm, Prague Baseball Week, Tjeckien, 27 juni –1 juli.

Juniorlandslaget: Victor Croneld EM-kval, Toulouse, Frankrike, den 10–14 juli.

Kadettlandslaget: Leonard Bäckström, Vincent Bäckström och Julia Croneld samt reserven Cornelius Loveland, EM, Jablonec och Liberec, Tjeckien, den 15–22 juli.