Junioren som vinner seniorturneringar

Rebecca Peterson vann Djursholm Ladies på hardcourt, trots att hon spelat på grus hela sommaren.
Rebecca Peterson vann Djursholm Ladies på hardcourt, trots att hon spelat på grus hela sommaren.
Tennislöftet Rebecca Peterson, 18, hatar hardcourt. Ändå grusade hon konkurrenternas segerchanser och vann. Siktet är inställt mot världs­toppen.

Viksjötjejen inledde året med att spela Australian Opens juniorturnering. Men efter att ha åkt ut i andra omgången bestämde hon sig för att skippa det sista året som junior och i stället satsa på seniorturneringar.

– Om jag gått längre där hade jag kanske fortsatt och spelat de andra grand slam-turneringarna också. Men det kändes skönt att gå vidare. Nu är jag motiverad att lyckas på damtouren.

Skillnaden mellan junior- och seniortennis är tydlig.

– När jag möter de som är högre rankade är de betydligt starkare och orkar längre. De tar inte lika många dåliga beslut som juniorspelarna.

Har du ändrat något i ditt spel?

– Nej, egentligen inte. Det känns som att jag utvecklas hela tiden. Jag är starkare och orkar mer än vad jag gjorde tidigare.

En orsak är att hon lagt om träningen.

– Nu har jag tränat mer explosivitet. Om jag till exempel kör knäböj med ett antal kilo så kanske jag körde 30 stycken tidigare. Nu kör jag fem snabba i stället.

I maj kom utdelningen. Då vann hon sin första proffsturnering i Båstad Ladies på Rising star tour med 10 000 dollar i förstapris.

Turneringen avgjordes på favoritunderlaget grus.

– Det passar min spelstil bäst. Jag varierar tempot i spelet, slajsar och så vidare.

Hon blev glatt överraskad när hon vann både Djursholm Ladies och Stockholm Ladies, två 10 000-dollars-tävlingar på samma tour.

– Jag hoppas ju alltid på att vinna och det var kul att jag kunde göra det efter att ha spelat på grus hela sommaren. Underlaget var ganska snabbt, det var väldigt skönt att bevisa för mig själv att jag kunde vinna fast det var på det sämre underlaget och jag kanske inte spelade min bästa tennis.

Hon tränas av pappa Mart och Bosse Eriksson i Järfälla tennisklubb. Sedan ett par år tillbaka tränar hon också två dagar i veckan med Good to great – de forna världsspelarna Magnus Norman, Nicklas Kulti och Mikael Tillströms tennisakademi.

– För det första har de och Svenska tennisförbundet hjälpt mig ekonomiskt så att jag kan åka på turneringar utomlands. Det betyder oerhört mycket eftersom vi inte har så många internationella tävlingar i Sverige. Man måste åka utomlands och få mer erfarenhet.

Förra året spelade hon samtliga Grand slam-turneringar på juniortouren. Juniorerna spelar parallellt med seniorerna.

– Det är väldigt mäktigt att vara runt de som är absolut bäst. Jag lär mig mycket av hur de gör – det är väldigt inspirerande.

Förhoppningen är att snart vara tillbaka, men då i seniortävlingarna.

– Det har ju alltid varit min dröm att spela Grand slam-turneringarna. Jag vill absolut ta mig in på topp hundra på världsrankingen. Det här är ju mitt liv, jag vill ju bli så bra som jag kan, nå min högsta nivå.

Fakta

Läser på idrottsgymnasiet

Namn: Rebecca Peterson.

Ålder: 18 år.

Bor: Viksjö.

Spelar på: ITF-touren.

Sysselsättning: Studerar samhällsvetenskapsprogrammet vid Stockholms idrottsgymnasium.

Aktuell: Vann Stockholm Ladies i Näsbypark i helgen och Djursholm Ladies nyligen.