ANNONS

Jurgita tar över blågult: ”En stor ära”

Om två månader får Jurgita Kausaite uppleva sin första tävlingsmatch som ny svensk förbundskapten. Då ställs Sverige mot Spanien som är storfavorit att vinna EM-kvalgruppen där även Finland ingår. Ettorna och de sex bästa tvåorna från totalt nio kvalgrupper går till EM.
Om två månader får Jurgita Kausaite uppleva sin första tävlingsmatch som ny svensk förbundskapten. Då ställs Sverige mot Spanien som är storfavorit att vinna EM-kvalgruppen där även Finland ingår. Ettorna och de sex bästa tvåorna från totalt nio kvalgrupper går till EM.
Att hon är Sveriges första kvinnliga förbundskapten någonsin är inget hon lägger någon större vikt vid. I stället är det fullt fokus på EM 2017.

– Det här är det bästa jobbet som finns, säger Jurgita Kausaite.
ANNONS

Två månader återstår tills EM-kvalet drar i gång i november. Men redan nu har Jurgita Kausaite tagit ut en bruttotrupp på 24 aktuella spelare. Sveriges nya förbundskapten, och den forne Solna Vikings-profilen, har bara suttit på sin nya post i två dagar men redan börjat jobba på att få landslaget på rätt köl igen.

Sommarens EM i Ungern och Rumänien blev ett misslyckande. Sverige åkte ur det första gruppspelet och målet att nå en OS-plats var aldrig nära att nås.

– Min största uppgift blir att se till att alla kommer och vill representera landet. Det blir nog inga problem eftersom det är jätteroligt att komma hem, visa upp sig inför en storpublik och bära de svenska färgerna. Det är något att vara stolt över, säger Jurgita Kausaite.

Första målet är givet – att ta Sverige till nästa europamästerskap i Tjeckien om två år. Men Jurgita understryker att den internationella basketkartan har ritats om och att alla lag nu för tiden kan slå alla.

– Inget lag kan säga att ”vi ska ta oss dit enkelt”. Då är man för kaxig. Det kommer att bli svårt eftersom det bara är 16 lag med i nästa EM, senast var det 20. Och med tanke på att Tjeckien är direktkvalificerade som värdnation är det bara 15 platser att slåss om.

Men det svenska spelarmaterialet är det inget fel på. Jurgita Kausaite pekar på flera spelare som inte var med i det senaste mästerskapet och ser stor potential i landslaget.

– Nu har vi Amanda Zahu, Kalis Loyd och Farihya Abdi som alla är världsklasspelare. Visst kommer de att lyfta det svenska landslaget och förbättra kvaliteten i varje träning. Det är viktigt. Konkurrensen kommer att bli bättre och vi kommer att få en ny dimension i spelet, säger hon.

Tränarkarriären inleddes på allvar efter att tiden som spelare avrundades i Solna Vikings 2009. Hon konstaterar nöjt att hon precis har fått sitt drömjobb.

– Det är det bästa jobbet som finns. Det innebär mycket ansvar och är framför allt en stor ära. Som coach finns det inget större uppdrag än att leda det svenska landslaget.

ANNONS

Du är den första kvinnliga förbundskaptenen i basket någonsin. Vad tänker du kring det?

– Det där är bara fakta. Visst är det lite skönt, men jag lägger inte så mycket värderingar i det. Det är kul om jag kan visa vägen för andra kvinnor, men det finns redan de som slagit igenom. Det är bara i basket som det har släpat efter.

– Men det är skönt att det hände för då kanske vi kan föregå med gott exempel för Litauen. Där vågar man inte. Inte ännu. Där är det bara herrar som leder.

Du skulle aldrig kunna ta över det litauiska landslaget inuläget?

– Det vet jag inte. Men det är kul att Sverige satsar på kvinnliga ledare.

Fakta

Har vunnit EM-guld med Litauen

Namn: Jurgita Kausaite.

Ålder: 44.

Bor: Solna.

Född: Siauliai, Litauen.

Spelarmeriter: Tre SM-guld med Solna Vikings. EM-guld med Litauen 1997. Vunnit den litauiska ligan fem gånger.

Tränarkarriär: Solna Vikings (2009-2012), U20-landslaget (2009-2010), assisterande tränare för A-landslaget 2011-2015, förbundskapten för A-landslaget (2015-).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.