Sprang till jobbet – nu tillhör hon eliten

Frida Lundén ute på en kvällsrunda utmed Djurgårdsbrunnsviken.
Frida Lundén ute på en kvällsrunda utmed Djurgårdsbrunnsviken.
Som klubblös motionär kom hon tvåa i sin första halvmara, Kungsholmen runt. Nu är Frida Lundén landslagslöpare och har tagit tre SM-silver bara i år – varje gång bakom Isabellah Andersson.

– Isabellah Andersson är i en klass för sig, säger Frida Lundén, 29.

Är det inte frustrerande?

– Nej, inte alls. Bara inspirerande. Jag sätter upp mina egna mål.

Att Frida Lundén skulle bli främsta utmanare till Sveriges långdistansdrottning anade ingen, allra minst hon själv, för ett par år sedan.

Hon hade spelat bandy i allsvenskan med Sandviken och när hon flyttade till Stockholm och Gärdet började hon springa för att hålla i gång.

– Jag tyckte inte om att åka tunnelbana så jag sprang till och från jobbet. Plus lite lufsande i skogen någon gång ibland.

För skojs skull anmälde hon sig till halvmaran Kungsholmen runt i maj 2010 – och kom tvåa. Hon hade ingen aning om att hon sprang så pass snabbt.

– Nej, absolut inte. Jag hade inte ens klocka när jag var ute och sprang.

Redan vid prisutdelningen efter loppet uppvaktades Frida Lundén av Lorenzo Nesi, tränare i arrangörsklubben FK Studenterna. I slutet av sommaren bestämde hon sig för att testa att träna med klubben.

– Innan hade jag bara knutit skorna, öppnat dörren och börjat springa. Att börja med intervaller, löpskolning, uppvärmning och sådant var lite chockartat.

Den strukturerade träningen gav snabbt resultat. På terräng-SM våren 2011 tog Frida silver, endast en sekund från guldet.

– Allt gick bättre och bättre, men så blev jag för ivrig, tränade för mycket och fick en stressfraktur.

Skadan kom på sommaren. Först ett halvår senare kunde hon börja löpträna igen. En resa till Kenya över jul och nyår hjälpte henne att återfå motivationen.

– Det var träning två gånger om dagen och mat och vila. Löpningen var nummer ett, allt annat anpassades efter den. Och miljön inspirerade. Då insåg jag att jag ville hålla på med löpning på så hög nivå jag kan.

Hon gick ner i tid på jobbet för att kunna satsa fullt ut. 2012 blev ett mellanår efter skadan 2011, men i år har hon fått betalt i form av tre SM-silver – på halvmaraton, maraton och 10 000 meter.

Hur kom det sig då att Frida Lundén kunde ta steget från duktig motionär till löpare på svensk elitnivå på bara några månader? Hennes tränare Lorenzo Nesi ser flera orsaker.

– Hon tillhör kategorin som aldrig har suttit still och hon har ju spelat bandy på hög nivå, så det fanns en bra grund. Och så är hon envis och älskar att träna och tävla.

Nästa tävling – och nästa chans att ta det första SM-guldet – är på söndag då terräng-SM avgörs i Falun. Det är i skrivande stund osäkert om spöket Isabellah Andersson ställer upp. Oavsett jagar Frida guld.

– Jag siktar alltid på att vinna, även om chansen är liten om Isabellah är med. Allt kan hända i ett lopp.

Fakta

Jurist som jagar guld

Namn: Frida Lundén.

Ålder: 29 år.

Bor: Gärdet.

Yrke: Jurist.

Klubb: FK Studenterna.

Meriter i urval: Fyra SM-silver, trea i Finnkampen på 10 000 meter i år.

Aktuell: Jagar sitt första SM-guld när terräng-SM avgörs i Falun i helgen.