ANNONS

Hyllade Värmdö – nu siktar JVM-backen på guld i Finland

Djurgårdsbacken Adam Ollas Mattsson är uttagen till den svenska bruttotruppen till JVM. Här tränar småkronorna i Segeltorpshallen i Kungens Kurva.
Djurgårdsbacken Adam Ollas Mattsson är uttagen till den svenska bruttotruppen till JVM. Här tränar småkronorna i Segeltorpshallen i Kungens Kurva.
Adam Ollas Mattsson
Adam Ollas Mattsson
Adam Ollas Mattssons tavla ligger ute på Traderas hemsida. Högsta bud är i skrivande stund 775 kronor.
Adam Ollas Mattssons tavla ligger ute på Traderas hemsida. Högsta bud är i skrivande stund 775 kronor.
Han har etablerat sig allt mer i Djurgården och gjort sig ett namn i SHL. Nu siktar Adam Ollas Mattsson, från Värmdö, på JVM-guld.

– Det vore det absolut största i ens hockeykarriär, säger 19-åringen.
ANNONS

Trots sin ringa ålder blir han allt mer rutinerad och van vid att kliva ut på Hovets is inför krävande hockeyfans. Adam Ollas Mattsson gör sin tredje säsong i A-laget och får en allt tyngre roll i Djurgårdströjan. Hittills har det blivit 22 spelade matcher och ett mål och två assists i poängkolumnen, jämfört med två assists under 33 omgångar hela förra säsongen.

Backen medger att han successivt har känt av allt mer tilltro från tränaren Hans Särkijärvi.

– Det började lite tufft med en skada, men sen tycker jag att det har gått bättre och bättre. Jag har fått mer förtroende och vågat ta för mig mer, säger han.

Att hans spel i SHL skulle räcka hela vägen till en plats i JVM (åtminstone bruttotruppen som ska bantas med två forwards och en back innan mästerskapat börjar) var något han hoppades på, men inte räknade med.

– Det är klart att det här är något som man har haft i baktankarna. Att vara här är en väldigt stor ära och någonting som man har siktat på ända sedan den första juniorlandskampen. Så det känns väldigt kul.

Inför säsongen fick spelarna i Djurgården uppgiften att måla en tavla som skulle aktionernas ut på Tradera, detta för att samla in pengar till klubbens ungdomssatsning. Som motiv valde Adam Ollas Mattsson ett ankare omsluten av texten ”Gustavsberg” – en hyllning till platsen han växte upp i.

– Jag tog Gustavsberg för att det är där jag är uppvuxen och har mina rötter. Det var därför jag ritade det, säger han och fortsätter:

– Det är starka band till Värmdö och Gustavsberg. Både mormor och morfar och farmor och farfar bor där och det är där jag har mina bästa polare. Jag åker fortfarande ner på min lillebrorsas träningar i Värmdös 08-lag och kollar även en del på A-lagets matcher. Jag känner att jag är en del av Värmdö och det är där jag trivs.

Nu är fokuset inställt på JVM i Finland. Sverige spelar sin första match mot Schweiz på annandagen och Adam Ollas Mattsson tvekar inte en sekund på juniorkronornas potential.

ANNONS

– Vi har en väldigt bra grupp. Jag har spelat med många förut och vet att det finns en bra kemi. Med det här laget tror jag vi kan gå väldigt långt och det är klart att vi siktar på guld, det är det vi går för.

Hur stort vore det för dig?

– Ett JVM-guld vore det absolut största i ens hockeykarriär.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.