ANNONS

JVM-målvakten vill inspirera andra med asperger och adhd

Linus Söderström är en av tre målvakter i den svenska truppen i junior-VM. Här tränar laget i Segeltorpshallen i Kungens Kurva.
Linus Söderström är en av tre målvakter i den svenska truppen i junior-VM. Här tränar laget i Segeltorpshallen i Kungens Kurva.
Linus Söderström.
Linus Söderström.
Vägen till livet som hockeyproffs och andra JVM-turneringen har inte varit helt spikrak. Nu vill Linus Söderström inspirera andra unga människor som har diagnostiserats med Aspergers syndrom eller adhd.

– Jag hoppas folk kan bli mer bekväma med sig själva, säger han.
ANNONS

Förbundskapten Rikard Grönborg har samlat en bruttotrupp till junior-VM i ishockey, en trupp som ska bantas med två forwards och en back innan turneringen börjar om drygt en vecka.

En som dock redan har säkrat sin plats i mästerskapet i Finland är Linus Söderström. Det enda den 19-årige spelaren, med Värmdö HC som moderklubb, behöver fokusera på nu är att erövra förstaspaden i laget och bli småkronornas nummer ett mellan stolparna.

– Man hoppas ju på det, men det blir svårt. Erik (Källgren) och Felix (Sandström) är två jättebra målvakter som har spelat jättebra i år. Det kommer bli en väldigt tuff träningscamp och man kommer få kämpa in i det sista innan vi får se vem som står öppningsmatchen. Men det är bara positivt, vi kommer bara driva på varandra och på så sätt driva på utespelarna. Det är det viktiga, att vi har bra konkurrens på isen så att vi får ut det maximala och kan träna så bra som möjligt, säger Linus Söderström som tillhör Djurgården men den här säsongen är utlånad till det hockeyallsvenska Norrköpingslaget Vita Hästen.

Målvakten var med redan för ett år sedan i Toronto när juniorkronorna snöpligt åkte ur i semifinalen och därefter även föll i bronsmatchen. Nyckeln till framgång den här gången tror han är att spara det bästa spelet till turneringens slutskede.

– Vi kan gå hela vägen, utan tvekan. Det handlar om att göra de saker som vi inte lyckats med tidigare. Att vara bäst när det gäller. Det är det som det kommer att handla om och det hoppas jag vi kommer att vara i år.

Dagen innan truppen samlades inför VM-turneringen gick Söderström ut i en uppmärksammad intervju med TV4-sporten. Där berättade han om hur hans liv har påverkats sedan han fick diagnoserna asperger och adhd vid sju års ålder.

– Jag har aldrig dolt den jag är. Det är en del av mig och en del av mitt liv. Jag hade aldrig stått här och fått chansen att representera juniorkronorna för andra gången om det inte vore för den biten. Det handlar bara om att media aldrig har frågat om det.

Bitvis har Linus haft en tuff uppväxt men när han bytte till en specialskola vid tio års ålder fick han ett lugn som präglat honom positivt, både på och utanför isen.

Tv-inslaget var ett sätt att nå ut till andra som har dragits med samma diagnos. På det stora hela är han nöjd med hur reportaget såg ut även om han vill förtydliga en sak.

ANNONS

– Jag säger inte det här för att det ska handla om mig. Det handlar om andra som har gått igenom samma sak. Och jag vet själv efter att ha genomgått det här hur lätt det kan vara att bli vilseledd i tonåren. Man vet inte vem man är och kanske vill dölja det. Budskapet jag ville skicka var att man inte ska vara rädd för den man är, utan man ska göra det man älskar och leva sitt liv till hundra procent, säger han.

Under fem-sex år spelade Linus Söderström ungdomshockey i Värmdö HC. Även om han hade bra ledare och lagkamrater där så är det framför allt hans föräldrar och personalen i skolan som han vill tacka i dag.

– De är de enda som känner till specifikt vad jag har gått igenom. De vet att det ibland har varit ett helvete, de har hjälpt mig som person och det är tack vare dem som jag är där jag är i dag. Jag hade aldrig varit det om det inte vore för mina föräldrar eller lärare. Det kommer jag vara för evigt tacksam för. Jag kommer aldrig kunna tacka dem tillräckligt mycket. De behandlade personen Linus, inte ishockeyspelaren.

Känner du att du har en roll där du kan inspirera andra som har gått igenom samma sak?

– Absolut, det är hela poängen. Nu hoppas jag att folk kan bli mer bekväma med sig själva och kan acceptera sig själva för vilka de är. Under mina tonår fanns det många mörka tider. Men på något sätt tog jag mig igenom dem genom att försöka vara positiv. Jag hade jättebra föräldrar och lärare på min skola som hjälpte mig. Det handlar om att vara omringad av bra människor och att tro på sig själv. Det får man aldrig sluta göra.

Fakta

Namn: Linus Söderström.

Ålder: 19.

Bor: Skarpnäck.

Längd: 195 centimeter.

Vikt: 89 kilo.

Moderklubb: Värmdö HC.

Klubb: Djurgården (just nu utlånad till Vita Hästen).

Aktuell: Gör sitt andra raka junior-VM i ishockey. Turneringen spelas i Finland och inleds för Sveriges del mot Schweiz den 26 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.