ANNONS

Kajsa från Lidingö tog historiskt guld

Kajsa Eneroth, MTB Täby
Kajsa Eneroth med tvåan Guro Tubaas Glende, Norge, och Amanda Zachariasson, Uddevalla CK.
14-åriga Kajsa Eneroth från Lidingö vann i söndags Nordiska Mästerskapen i mountainbike i klassen F15–16 i Vårgårda.
Därmed tog hon första NM-guldet någonsin för sin klubb MTB Täby.
ANNONS

Förutom den tuffa banan, som blev ännu mer krävande då ett ihållande regn gjorde den lerig och hal, bjöds Kajsa Eneroth på tufft motstånd av norskan Guro Tubaas Glende som tävlar för Soon CK.

Duon skaffade sig snabbt en lucka till övriga fältet och loppet avgjordes inte förrän på det sista varvet där Kajsa kunde göra ett avgörande ryck och vinna med 23 sekunders marginal.

”Hård kamp in i mål”

– Det var verkligen ett tufft lopp och det var en hård kamp in till mål mot norskan. Ledningen växlade flera gånger under loppet. Det var en riktigt kul tävling, säger Kajsa Eneroth, som fyller 15 år i juni.

På seniorsidan segrade Gävles Emil Linde efter en sekundstrid mot finländaren Sasu Halme och Alexandra Engen, Jönköping, tog hem segern i damklassen.

Nästan 700 cyklister

Närmare 700 cyklister ställde upp i tävlingarna, allt från elit ned till nybörjarklasser. 

– Det vi kan se är att intresset för mountainbike håller i sig upp i åldrarna. Den största klassen vi har är pojkar 13–14 med över 70 anmälda. I åldersgruppen under startade 65 cyklister. Det är fantastiskt roligt att så många ungdomar är anmälda. Det lovar gott för sportens fortsatta utveckling, säger tävlingsledaren Mikael Henriksson, Vårgårda CK.