Kalaset vände allt – nu är Dante landslagsman

Dante Sandelius
Markörens magasin har 250 kulor, extra kulor bär man i ett bälte berättar Dante Sandelius.
På grund av dyslexi hade Dante Sandelius det kämpigt i skolan. Kränkningar, utanförskap och allt sämre självförtroende. Ett barnkalas med paintball blev vändningen.
Dante hade hittat sin grej, något han var riktigt bra på.
Nu ska 13-åringen från Frösunda tävla med det svenska U19-landslaget i speedball – tävlingsformen av paintball – i Frankrike.

– Min kompis hade paintballkalas när jag var 10. Jag tyckte att det var skitroligt och ville börja spela. Jag tog mina egna pengar och började köpa grejer, mask och skydd och sådant, säger Dante.

Ganska snabbt tog han steget från paintball i skogen till speedball – en tävlingsform där två 5-mannalag möts på en bana – stor som en 7-mannafotbollsplan – med uppblåsbara värn. Det går ut på att ”skjuta ut” de fem motståndarna och ta deras bas.

Bana i Uppsala

Det finns ingen bana i Stockholm, men Dante åkte till Uppsala för att spela. Där träffade han flera etablerade spelare, bland annat en som spelade i Champions League.

– Han sa att jag skulle kunna bli väldigt bra. Jag lärde mig snabbt, fick massor av tips och råd och jag började träna hemma för att få in tekniken.

Dante hade spelat innebandy sedan han var liten, men kände nu att han verkligen hade hittat sin grej.

Mamma skeptisk – först

– Mamma var skeptisk i början, men även om man skjuter så är det inte som i militären. Det är mer som en sport, säger Dante.

Och mamma Sibelle ändrade uppfattning så småningom, då hon lärde sig mer om speedball och även upptäckte vilken positiv inverkan sporten hade på Dante.

– Skolan har varit jobbig på grund av Dantes dyslexi. Lärarnas okunskap, utanförskap och kränkande behandling höll på att knäcka honom. I och med speedball kände Dante sig värdefull för första gången, och att han var bra på något. Han upptäckte att det som han hatat hos sig själv också kan vara en styrka i andra sammanhang. I speedball fick Dante använda sina styrkor så som visualisering, problemlösning, kämparanda, snabb uppfattning och förmåga att tänka annorlunda, säger hon.

Självförtroendet växte

Dante känner själv att hans självförtroende har förbättrats och att han även klarar skolan bättre när han hittat glädje i vardagen och något att se fram emot.

Dante Sandelius

Att bli träffad av en kula känns rejält, men under en match är det inget man tänker på förklarar Dante. ”Man har så mycket adrenalin, ibland känner jag inte ens att jag blir träffad.”

– När jag fick diagnosen tänkte jag att jag var dum i huvudet. Sedan fick jag veta att jag hade grov dyslexi, då kände jag mig ännu dummare. Jag kände mig annorlunda och utanför och jag blev mobbad. När jag började med speedball kände jag att jag var bra på något. Jag blev av med aggressioner och det började gå bättre i skolan.

Utvecklades snabbt

I Uppsala fick Dante hjälp av bland andra Victor Antonsson och Lucas Englund, två av Sveriges främsta speedballspelare. Deras stöd kombinerat med Dantes talang gjorde att han utvecklades snabbt. Snart erbjöds han en plats i laget Aftermath.

– Jag gillar att köra i högt tempo, flytta fram snabbt på banan och att få ut motståndarna snabbt, säger han.

Victor Antonsson och Dante Sandelius

Victor Antonsson, lagkamrat med Dante i Aftermath, har tillsammans med Lucas Englund varit som en mentor för Dante och hjälpt honom att snabbt utveckla sin talang för speedball.

– Du flyttar fram aggressivt, men ändå smart och smidigt. Och så har du blivit bra på att kommunicera med dina lagkamrater, det är jätteviktigt, säger Victor Antonsson som är med när vi träffar Dante hemma i Frösunda.

SM avgörs i Skåne

Nästa helg, den 9–10 september, åker Dante och Victor med Aftermath till Skåne för den fjärde och sista av årets fyra SM-deltävlingar. Laget leder division 1, näst högsta serien, inför avgörandet.

Dante Sandelius

Dante Sandelius i tävlingskläder. Det är noga med säkerheten i speedball, berättar han.

Helgen därpå väntar en ännu större tävling. Då är Sveriges U19-landslag med i The Millennium, motsvarande EM, för första gången. Tävlingen är gigantisk och avgörs i Chantilly i Frankrike. Landslagsuttagningen var för fyra veckor sedan och Dante kom med, som yngste medlem i det svenska laget.

– Vi får möta stora lag, hårt motstånd. Jag vill utvecklas och träna, säger Dante.

Vill bli proffs i USA

Han har slutat med innebandy men tränar nu på egen hand – löpning, armhävningar och situps med mera – utöver speedballträningarna i Uppsala.

– Många i den högsta serien är verkligen atleter. Det gäller att vara explosiv och bra kondition är ett måste, det är jobbigt att andas i masken, säger Victor Antonsson.

Dante går i åttan på Ulriksdalsskolan och han är numera beredd att jobba hårt för att få bra betyg.

– Jag är tvungen för jag vill komma in på paintballcollege i USA. Sedan ska jag komma med i ett amerikanskt lag. Där kan man få betalt. Jag vill leva på paintball, så nu måste jag plugga hårt.

Fakta

Ursprung i skogsindustrin

Speedball är tävlingsformen av paintball. Två lag med fem spelare i varje möts i matcher på cirka 10 minuter på en plan med uppblåsbara värn att ta skydd bakom.

Den som blir träffad är ute och det gäller att skjuta ut de fem motståndarna och ta deras bas.

På planen finns en domare per spelare, för att kunna avgöra om någon blir träffad eller inte, plus en huvuddomare.

Sporten utvecklades i slutet av 1980-talet och har inte sitt ursprung i militären utan i skogsindustrin i Kanada där man markerade träd genom att skjuta färgskott på dem. Vapnet i speedball kallas därför för markör.

Speedball är störst i USA, men sporten är stor även i bland andra Ryssland, Frankrike, Tyskland och England.