Anton, 18, från Kallhäll tävlar mot äldre i JVM i orientering

Anton Silier hade en tuff första dag under junior-VM i Danmark.
Anton Silier hade en tuff första dag under junior-VM i Danmark.
Just nu pågår junior-VM i orientering i Danmark. Med och tävlar är 18-årige talangen Anton Silier från Kallhäll, som tävlar för Tyskland.

Efter starka resultat i stafetten hemma med Järfälla orienteringsklubb, ett par vunna tävlingar i Tyskland och en finalplats i SM blev Anton Silier, något oväntat, uttagen till junior-VM. Som 18-åring är han yngre än den absoluta merparten av motståndarna.

– Av de totalt 180 som deltar skulle jag tro att ungefär 120 är 20-åringar, säger han.

Att bli uttagen som 18-åring är alltså ett kvitto på att man är ett framtidslöfte inom sporten. Anton, som bor och är uppvuxen i Kallhäll villastad, tävlar för Tyskland, då båda hans föräldrar är därifrån.

Första tävlingen gick inte helt enligt plan

Hans målsättningar är högt satta, men realistiska.

– Jag ser det här lite som mitt läroår, sen hoppas jag på ännu bättre placeringar de kommande två åren om jag får springa då, säger han.

Under söndagens sprinttävling gick det inte riktigt som han tänkt.

– Jag kom på 89:e plats av 180. Det är väl okej, men jag hade hoppats på lite mer, topp 50 i alla fall. Jag gjorde en del dåliga vägval och det straffade sig, säger han.

Orienterat sedan barnsben

Mästerskapet pågår under veckan i Danmark. Totalt ska deltagarna springa fyra deltävlingar: sprint, långlopp, medeldistans och stafett. Medeldistansen avgörs under onsdagen (kval) och torsdagen (final) och på fredag är det stafett.

Även tävlingen nu råkar gå i Danmark är Anton på många sätt på sin hemmaplan, i alla fall i sitt rätta element. Han har alltid haft en fot i orienteringsspåret.

– Jag har väl tävlat då och då sen jag var nio, tio kanske och sen träna ordentligt när jag var 13. Men satsa seriöst gjorde jag först för ett par år sedan, säger han.

Populär på skolgympan

Det är i Järfälla orienteringsklubb han håller till till vardags och det är i kommunen han lärt sig orientera. Precis som de flesta andra har han orienterat under skolidrotten när han gick Ulvsättraskolan.

Hände det att klasskompisar bad dig ta deras startkort och springa åt dem?

– Vi brukade springa två och två och då var det väl många som ville springa med mig. Men nä, ingen som bett mig fuska.

 

Fem snabba med Anton Silier

Så blir du bra – och här är Järfällas smultronställen

Bor? I Kallhäll villastad

Tävlar för? Järfälla orienteringsklubb och Tyskland

Bästa platserna i Järfälla för orientering? Jag gillar Hansta naturreservat. Och Granskog, där vår klubbstuga ligger. Det är där jag lärt mig orientera.

Hur blir man bra? Man kommer till klubbträningarna. De är bra både för nybörjare och elitsatsare.

Vad är det bästa med orientering? Det är stor bredd. Orientering kan man hålla på med från sju års ålder till man är 80-90.