De tröttnade på BP:s toppning och startade eget lag

Kälvesta flickor födda 07 Gotiha Cup 2019.
Kälvesta idrott- och fritidsförening sätter glädjen i första rummet.
Förra året tröttnade de på Brommapojkarnas elitsatsningar och startade ett nytt lag.
I sommar gjorde Kälvestas flickor födda 2007 succé på Gothia Cup och gick till final i B-slutspelet.
– Att vara mindre resultatinriktade har för oss haft en positiv effekt, säger tränaren Stefan Westerberg.

Stefan Westerberg och Jimmy Wallingstam började träna ett av Brommapojkarnas flicklag 2014. De flesta av barnen i laget, där deras egna döttrar ingick, gick i samma klass och sammanhållningen var fin, berättar Stefan.

– Alla kom bra överens och hade ett enormt intresse för fotboll, säger han.

Men förra året började det knaka i fogarna. Ungefär halva laget, och deras föräldrar, gillade inte planerna på klubbens elitsatsning på ett akademilag i årskullen.

– Det finns två läger i den frågan. Personligen tycker jag att barnen ska spela så länge som möjligt. Den stora fysiska utvecklingen kommer efter puberteten men om barnen slutar när de är 11 får man inte veta, säger Stefan Westerberg.

Istället startade de ett helt nytt lag i Kälvesta idrott- och fritidsförening. Idag kommer alla tolv spelarna i Kiof F07 från Brommapojkarna.

Och samtidigt som de bytte klubb för att komma bort från elitsatsningar har de haft stora sportsliga framgångar.

– Den frågan är lite klurig men min uppfattning är att om vi får barnen att hålla på med idrott länge så kommer de att bli bra.  Tar man bort det roliga så försvinner också intresset, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Att vara mindre resultatinriktade har för oss haft en positiv effekt. Fokus blir mer på matchen istället för att kolla i tabeller. Sen har barnen alltid koll ändå men vi vuxna måste prata om matchen, prestationen och inte bara resultatet. 

 Tar man bort det roliga så försvinner också intresset

Stefan Westerberg

I somras gick Kiof F07 till final i B-slutspelet i Gothia cup i Göteborg.

– Det är en bra placering! Vi fick bland annat möta ett tyskt lag, de var fruktansvärt bra och vann hela Gothia, berättar Stefan Westerberg.

Faktum är att även Kälvesta idrott- och fritidsförening har lyckats med den bedriften. På 1980-talet vann Kiofs flicklag födda 1968 hela turneringen i sin åldersklass.

– Det är precis 35 år sedan, det är rätt så häftigt, säger Stefan Westerberg.

Kälvesta IOF 1968 Gothia Cup

Kälvesta IOF:s flicklag födda 1968 vann hela Gothia Cup 1984.