Kampen för ridspår bar äntligen frukt

Stina Gällroos galopperar med halvblodet Picasso, som verkar stortrivas på den nya ridslingan.
Stina Gällroos galopperar med halvblodet Picasso, som verkar stortrivas på den nya ridslingan.
I många år kämpade Gladö ridsällskap för att få en egen ridslinga och slippa rida längs tungt trafikerade Lännavägen till Sundby.

I helgen blev slutligen drömmen verklighet, när den nya ridslingan invigdes.

Ryttaren Stina Gällroos tar ett stadigt grepp om tyglarna och ger halvblodet Picasso ett kommando så att han far i väg i galopp på den nya ridslingan. Gruset på slingan är så nylagt att höstlöven inte ens hunnit landa på den.

Picasso spänner öronen rakt framåt och ser ut att stortrivas i det mjuka gruset.

– Det här är så bra för hästen. Det stärker muskulaturen, hästarna älskar det här, säger Ann Nilsson som sitter i styrelsen för Gladö ridsällskap.

Den ideella föreningen har varit med många vändor och försök att få till en ridslinga i området runt hagarna och stallen.

– Vi har funnits i 25 år och jag kan inte riktigt minnas exakt när vi drev frågan första gången, men det är väldigt länge sedan. För tre år sedan startade den senaste vändan, och nu har vi fått vår ridslinga, säger Ann Nilsson med ett stort leende.

Under alla år har man fått rida ut längs den tungt trafikerade Lännavägen bort mot Sundby gård, där det sedan tidigare finns en ridslinga.

Att det tagit så lång tid att få en egen ridslinga beror delvis på uppfattningen att hästsport är något bara tjejer håller på med, tror Ann Nilsson.

– Man har alltid satsat mer på konstgräsplaner och hockey­hallar. Ridsporten har varit väldigt eftersatt i Huddinge, det är egentligen lite märkligt för ridsporten är jätte­stor i Huddinge, säger hon.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade i juni att anta en handlingsplan för ett mer jämställt idrottande. En del i handlingsplanen var att ta upp frågan om att förbättra förutsättningarna för ridsporten.

Kommunalrådet Vibeke Bildt (FP), med ansvar för kultur- och fritidsfrågor, tycker först att det är ”att ta i” att kalla ridsporten underprioriterad. Samtidigt konstateras det i en rapport från i somras att behoven är eftersatta.

– Visst är det så att det varit mycket eftersatt, men som exempel kan stora fotbollsföreningar ha en mycket kraftigare stämma, ridsporten har inte haft det på samma sätt, säger Vibeke Bildt.

Framöver kommer prioriteringen att ligga på de verksamheter som har en öppen verksamhet; Sundby ridklubb, Gömmargårdens ridsällskap, Gladö ridsällskap och Lövsta gård.

– I Lövsta ser vi en öppen anläggning om ungefär fyra fem år, när det gäller ridsporten i stort så råder det politisk enighet att lyfta den, säger Vibeke Bildt.

Men efter flera års kämpande är man ändå i mål med ridslingan ute i Gladö, och det glädjer alla som rider här.

– Vi är jätteglada att allt hårt arbete har lönat sig och att det här har blivit verklighet, säger Ann Nilsson.

Fakta

Kostade cirka en halv miljon kronor

Ridslingan hos Gladö ridsällskap kostade totalt cirka 500 000 kronor, slutnotan har dock inte kommit ännu.

Stockholms idrottsförbund och Huddinge kommun har betalat cirka 200 000 kronor vardera medan Gladö ridsällskap står för 100 000 kronor av ridslingans kostnader.

Den nya ridslingan invigdes i lördags.

Källa: Gladö ridsällskap