AIK:s Joel Kanebjörk en svensk härförare i VM i Riga

Joel Kanebjörk, AIK innebandy
Joel Kanebjörk med bollen i AIK:s träningsmatch mot Onyx tidigare i år. Den 3 december spelar han för Sverige i VM-premiären mot Lettland i Riga.
Nu byter Joel Kanebjörk gulsvart mot blågult i några veckor. Den 28-årige centern från Huvudsta ska bidra med beslutsamhet och trygghet, precis som i AIK, när Sverige jagar sitt tredje raka VM guld i innebandy i Lettland 3–11 december.

– Joel är en härförare på många sätt. Han har starka ledaregenskaper och är en otroligt nyttig och smart spelare. Vi är i stort behov av honom och hans kompromisslösa spelstil, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Inför årets säsong uppvaktades Joel Kanebjörk av Storvreta IBK, där han tidigare har spelat och vunnit tre SM-guld, men han valde att stanna i AIK.

– Det var nära att jag gick över, men i slutändan så … jag trivs jättebra i AIK och har en bra dialog med Magnus Jäderlund (AIK:s tränare). Dessutom är vi ett roligt lag, och spännande med många nya spelare, säger Joel Kanebjörk.

Ja, halva truppen – tio spelare – är nya för året. Efter 14 omgångar i Superligan ligger AIK på nionde plats, precis under slutspelsstrecket, med 19 poäng.

– Vi har vad som krävs för att vinna. Spelar vi bra kan vi slå alla, men vi måste jobba på att bli jämnare, säger Joel.

Själv gör han inte mängder av poäng (två mål och fyra assist hittills) men han bidrar med annat.

– Jag har fått en sådan roll, eller har tagit den, att jag balanserar mycket och pratar mycket. Jag ska stå för trygghet. Mina bästa egenskaper på planen är att jag är snabbtänkt och beslutsam. Jag gillar när det går fort och spelet blir fysiskt.

Inte så konstigt kanske, med tanke på att Joel är stor – 190 centimeter lång och nära 100 kilo tung. Men det har inte med det att göra förklarar han.

– Nej, det är bara att jag tycker om när det är högt tempo. Ju snabbare det går, desto bättre blir det. Därför trivs jag som fisken i vattnet i landslaget, där går det fort och jag får utlopp för mitt spel.

Landslaget har precis samlats för ett läger på Gotland inför VM i Riga. Sverige inleder mot värdnationen Lettland den 3 december. Därefter väntar Norge den 5:e och Tjeckien den 6:e innan slutspelet avgörs den 8–11:e. Sverige kommer till VM som skyhöga favoriter.

– Det blir väl så när vi har tagit två raka guld, men i en enstaka match kan det bli knallhårt. Vi har störst kapacitet av alla lag, men det gäller att få ut den när det väl gäller. Det är vi superödmjuka kring, säger Joel.

Fakta

Ensam 08:a i VM-truppen

Namn: Joel Kanebjörk.

Ålder: 28 år.

Bor: Huvudsta.

Familj: Sambo med Linn.

Yrke: Ingenjör på Siemens.

Moderklubb: Teknikums IF (Uppsala).

Position: Center.

Tröjnummer i AIK: 5.

Största meriter: 2 VM-guld, 2 EC-guld, 1 U19VM-guld, 2 Student VM-guld, 3 SM-guld.

Aktuell: Ende Stockholmsspelare i den svenska truppen i VM i Riga 3–11 december.