Känner sig hemma i den undre världen

Med sina åtta VM får Weine Gustavsson räknas till veteranerna inom svensk fridykning. Här tränar han iklädd en badmössa som tillhört en fransk fridykare. ”Precis som fotbollsspelare byter tröjor byter vi badmössor”.
Med sina åtta VM får Weine Gustavsson räknas till veteranerna inom svensk fridykning. Här tränar han iklädd en badmössa som tillhört en fransk fridykare. ”Precis som fotbollsspelare byter tröjor byter vi badmössor”.
Han är den tidigare styrkelyftaren som hittade lugnet under ytan.

Weine Gustavsson är en av Sveriges främsta fridykare. Nu siktar han på att slå sitt eget svenska rekord från 2009.

Weine Gustavsson sitter i Gustavsbergsbadets café och plockar fram en fena ur en trekantsformad väska. Det är en så kallad monofena där båda fötterna sitter fast på samma blad.

– Det är motorn kan man säga. Den är formgjord efter mina fötter och bladet är gjort av glasfiber, säger han.

När Weine Gustavsson 2009 slog svenskt rekord i fridykningsgrenen DYN var det just med sådan fena. DYN står för ”Dynamisk med fenor” och går ut på att man ska simma så långt som möjligt under vattnet i bassäng.

Weine simmade 212 meter – ett rekord som står sig även i dag.

– Målet i framtiden är att slå det. Man är väl lite som en avdankad boxare som hoppas att den rätta känslan ska infinna sig igen, säger han och skrattar.

Frågan är om den kan infinna sig redan i slutet av nästa vecka då SM i poolfridykning avgörs i Göteborg. Två års studier till brandman uppe i Norrland har gjort att Weine legat lite lågt med träningen.

– Det här blir en mini-comeback för mig. Jag känner mig bra genomtränad, men vid SM får jag nog räknas som ett wild card.

Mästerskapet i Göteborg blir den första svenska fridykningstävlingen som är sanktionerad av SSDF, Svenska sportdykarförbundet, och därmed också Riks-idrottsförbundet.

– Det betyder mycket för alla fridykare som kämpat för att bli erkända av sitt eget land. Att få tävla för Sverige och under den svenska fanan, säger Weine Gustavsson.

Själv har han en lång meritlista med bland annat åtta VM i bagaget.

Det var 1998 som Weine Gustavsson satt på pendeltåget och såg en affisch med reklam för att ta dykcertifikat. Då hade han under flera år tränat och tävlat i styrke­lyft men lagt av. Nu kände han att han behövde en ny hobby.

Adrenalin och muskler byttes mot fridykning. En sport där förmå­gan att behålla lugnet är helt avgörande och där rutin väger tungt.

– Rutin och vana slår muskler och lungor alla dagar i veckan.

Att pressa kroppen till max under vattnet är förstås förenat med risker, men Weine Gustavsson betonar att fridykare lär sig att känna igen kroppens varningssignaler­ och vet när det är dags att gå upp.

– Det kan se läskigt ut att vi är nere så länge. Men människan är i stort sett byggd för att klara det och det vi gör är att väcka den förmågan till liv.

På tävling måste deltagarna klara­ av en sorts inspektion av en domare efteråt, ett så kallat ytprotokoll.

– Är man för dimmig så diskvalificeras man, säger Weine.

Vad är tjusningen med fridykning enligt dig?

– Det är något fundamentalt­ över sporten. Att vara under vatt­net­ känns harmoniskt och hemvant.

Fakta

Tävlar i alla tre klasser under SM

Namn: Weine Gustavsson.

Ålder: 37 år.

Familj: Fru Catharina, katterna Trisse och Morris.

Yrke: Blivande brandman.

Aktuell: Tävlar i SM i poolfridykning 23–25 mars i Göteborg. Ställer upp i alla tre grenar som avgörs i bassäng: längdsimning under ytan utan fenor, längdsimning under ytan med fenor samt statisk apnea som är en ren andhållningstävling.

OBS: Fridyk aldrig på egen hand!