ANNONS

”Känns overkligt”

Anér och Elin Lindqvist går mot mästerskapsdebut i Milano. ”Jag tror att han kommer att ta det bra, han är ganska cool”, säger Elin om sin häst.
Anér och Elin Lindqvist går mot mästerskapsdebut i Milano. ”Jag tror att han kommer att ta det bra, han är ganska cool”, säger Elin om sin häst.
Ekipaget Elin Lindqvist och hästen Anér ska snart ut på sin största tävling tillsammans – EM för haflingers. Men när han skadades av en annan häst höll allt på att bli förstört.

– Det såg väldigt allvarligt ut, säger Värmdötjejen.
ANNONS

Om ett par veckor bär det av till italienska Milano där Elin Lindqvist och Anér ska delta i haf­linger-EM i både dressyr och hästhoppning. För den 17-åriga ryttaren blir det den största tävlingen hittills och med tanke på hennes korta och turbulenta tid med Anér är hon glad och tacksam över att det blev något mästerskap över huvud taget.

– Jag har nog inte riktigt förstått att jag ska dit. När man väl är där och tävlar så kommer det nog att kännas ganska stort, säger Elin som började träna Anér för runt ett år sedan.

Resan fram till EM-avancemanget har varit allt annan än spikrak och oproblematisk. I början av sommaren när Anér var ute i hagen blev han påhoppad av en annan häst på gården och ordentligt mörbultad, så pass allvarligt att läget var kritiskt om haflingern kunde åka till EM.

– Han blev sparkad på benet och på ögat så att halva ögonlocket gick sönder och så fick han ett ganska djupt sår på benet, säger Elin Lindqvist som var i skolan när olyckan inträffade.

Hon konstaterar att incidenten har försämrat förutsättningarna inför mästerskapen avsevärt.

– Han fick sy och sen vila i två, tre veckor. Sen tog det ett tag att få fart på honom. Nu har han varit i gång i kanske två månader efter skadan, men hade han inte fått den hade vi nog kommit mycket längre i träningen. Det var väldigt synd att det blev så.

Men glädjen över att få åka på EM överstiger irritationen över att Anér inte kan tävla i optimal form.

– Jag trodde ett tag att det inte skulle gå alls. Därför är det väldigt kul att vi kom med. Men vi har inte de bästa förutsättningarna nu eftersom vi tappade ett par månader.

Elin går på gymnasiet men i övrigt kretsar hela hennes liv kring hästar och hon rider fem–sex gånger i veckan. Uppväxt på Nysveds gård på Värmdö lärde hon sig mer eller mindre att rida från och med att hon kunde gå.

ANNONS

– Ridningen tar upp mycket av min tid men det är det jag lever för.

Väl i Milano har ekipaget inga topplaceringar i utsikt. Att bara ha tagit sig dit är en seger i sig.

– Att vi ens kom med till EM känns jättekul. Vi åker dit och sen får vi se var vi hamnar, men vi siktar på så bra resultat som möjligt.

Fakta

Haflingern har ljus färg och vit man

Namn: Anér

Ålder: 16.

Bor: Nysveds gård, Värmdö.

Ras: Haflinger, som härstammar från Sydtorolen i Italien. Kännetecknas av sin ljusa färg och sin långa och vita man.

Namn: Elin Lindqvist

Ålder: 17.

Bor: Nysveds gård, Värmdö.

Gör: Sista året på gymnasiet.

Aktuell: Deltar i haflinger-EM i Milano den 17–20 september, hennes första stora mästerskap.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.