Kanonstart för Daniel Lundberg

Med 21 poäng efter två SM-deltävlingar är Daniel Lundberg och hans LRS Rally­team redan förbi totalpoängen för hela 2011.

Daniel Lundbergs Vallentunabaserade team spelar normalt inte på samma planhalva som eliten i rallyklassen Trimmat 4W (fyrhjulsdrivet). Konkurrenterna rattar fabriksmonster med det bästa av allt.

– Jag kör en shoppingbil i jämförelse.

Han vann inte säsongens andra deltävling på snö i Sandviken. Men han slutade tvåa, vilket var tillräckligt för att lyckan skulle slå i taket. Han, kartläsaren Mikael Nilsson och mekanikerna ville omgående få ut den svarta Mitsubishin i nästa deltävling.

– Medalj i en SM-deltävling är stort. Att bli tvåa är – sett till förutsättningarna – mer än jag drömmer om.

Sedan dess har det gått ett par veckor och Daniel känner sig som den stackars matadoren som inte får visa sin tapperhet när tjuren Ferdinand ägnar sig åt blommor.

– Jag gillar den liknelsen. Man vill ut och tävla.

Men det finns en annan sida av myntet. Verkligheten.

I fjol körde Lundberg sönder motorn – prislapp 100 000 kronor – tidigt i SM-serien och tvingades avstå tävlingar för att klara teamets strama budget. Mellan tävlingarna måste han alltid dra in pengar för att kunna byta det mest nödvändiga. Det arbetet pågår nu – ”till hundra procent”.

Till nästa SM-deltävling i Tingsryd är det dock en ocean av tid.

– Det gick så himla bra uppe i Sandviken. Äntligen fick vi visa vad vi kan när grejerna håller. Att då plocka ner bilen i garaget är tufft.

Men innan Tingsryd i maj kommer han att köra Rally Gotland, en mindre tävling i april.

– Inget annat än seger gäller. Jag gillar Rally Gotland och de bästa brukar avstå, så vi ska köra för seger. Rallyt går dessutom på grus, liksom i Tingsryd, så det blir bra träning. Grus passar min körstil bäst. Möjligen går bilen bättre på snö, men där hoppas jag ha fel.

16 poäng under hela 2011 och 21 redan i dag. Var det ska sluta struntar Daniel i nu.

– Poäng ska jag titta på i slutet av säsongen, förhoppningsvis är det spännande då.