Min lokala hjälte

Kanske Rickard vet mest om hästar

Rickard Olsson började rida i höstas och fastnade direkt. ”Det är ett adrenalinpåslag som heter duga första gången du galopperar.”
Rickard Olsson började rida i höstas och fastnade direkt. ”Det är ett adrenalinpåslag som heter duga första gången du galopperar.”
Programledaren Rickard Olsson, Nacka, hade aldrig ridit före den här hösten. Nästa helg ska han tävla i hästhoppning i Globen.

– Det här kommer jag att hålla på med resten av livet, säger han.

Rickard Olsson kliver ur bilen med ridstövlar på och en hamburgare i handen.

– Jag har inte hunnit käka och var tvungen att stanna för en burgare.

Han har varit på semester i Peru och på tv-inspelning med Wild kids i Tanzania, och har missat flera viktiga träningspass de senaste veckorna.

Vi befinner oss på Antuna gård i Upplands Väsby hos ridtränaren Anna Persson. Det är hans elfte ridlektion.

– Ska du rida i Globen, undrar en kvinna som avslutat en lektion.

– Tyst! svarar Rickard Olsson.

Han börjar borsta och rykta hästen Lanz och sätta på honom benskydd.

Anna Persson tycker att Rickard Olsson har gjort snabba framsteg.

– Han är duktig för att vara så pass grön. Han har en bra inställning och är inte rädd – det är viktigt, säger Anna Persson.

Det här passet ska han träna på start och stopp.

– Det är inte så svårt att hoppa, det handlar bara om att sitta kvar på hästen. Det svåra är att styra hästen före och efter hindret och det är det vi ska träna på i dag, säger Anna Persson.

Lanz skrittar runt i paddocken. Anna Persson tar på sig ett headset och får hjälp av högtalarna att få ut sina direktiv till Rickard Olsson.

– Räta upp dig! Sträck på dig!

– Mer?

– Korta tyglarna!

Rickard Olsson hinner inte innan Lanz drar ner mulen mot marken och får maximalt spelrum.

– Det där var jättefräckt av honom! Så får han inte göra! Du måste korta tyglarna!

– Ptrohh!

Hästen stannar på Rickard Olssons kommando. Nästan.

– Han stannar inte riktigt.

– Du måste vara bestämdare.

– Jag tänker att det är synd om hästen om jag drar för hårt.

– Det är mer synd om honom om du är otydlig, då vet han inte hur han ska göra.

Rickard Olsson har respekt för hästar. Han berättar om Anton Körberg som blev avkastad två gånger och nyligen drog sig ur Stjärnornas hoppning.

– Jag är livrädd att ramla av. Häromdagen tränade jag på Garry, det var en riktig raket, han var för bra för mig och red skiten ur mig.

Förmodligen kommer han att tävla i Globen på den lite mer sansade Debbie.

Rickard Olsson är aktiv. Han kör vattenskoter, vågsurfar och ägnar sig åt barfotalöpning.

– Jag är rastlös och vill inte dö nyfiken så jag nappade på det här. Det är ett adrenalinpåslag som heter duga första gången du galopperar med en häst. Det påminner om kicken jag fick första gången jag åkte vattenskoter. En oerhörd frihetskänsla och det är så häftigt att det handlar om ett levande djur – vi gör det här tillsammans.

Han har ingen ambition att vinna Stjärnornas hoppning.

– Jag kommer inte att ha en chans mot Sara Varga och Musse Hasselvall som har ridit tidigare. Jag vill ta mig igenom tävlingen och behålla min värdighet.

Han säger att han blivit rejält ”hästbiten” och ser inte Stockholm horse show som ett slut.

– Jag har tagit kontakt med ridhuset i Velamsund och hoppas kunna rida i naturen där. Målet är att längre fram kunna göra en ridsemester. Jag har hört om dem som rider i öknen i Jordanien – det låter helt fantastiskt.

Fakta

Har blått bälte i judo

Namn: Mats Rickard Olsson.

Ålder: 45 år.

Bor: Vikingshill.

Familj: Sambon Therese, 27 år, och dottern Asta, 10 år. ”Snart har vi kanske en katt också, vi ska och titta på en norsk skogskatt.”

Yrke: Programledare för SVT-programmen Vem vet mest?, Gäster med gester och Wild kids. Har tidigare bland annat lett Bullen, Bingolotto och Melodifestivalen.

Aktuell: Stjärnornas hoppning på Globen den 2 december. Övriga deltagare är bland andra Sara Varga, sångerska, Sofia Wistam, programledare, och Tobias Karlsson, dansare.

Det visste du kanske inte om Rickard: ”Jag har blått bälte i judo. Jag blev fyra på riksmästerskapen när jag var 13–14 år.”