Kåre blir kvar i ettan tack vare bandykris

Anders Westman gjorde flera strålande räddningar i säsongen sista match, men kunde inte förhindra att kvaljagande Helenelund till slut vann med 8–0.
Anders Westman gjorde flera strålande räddningar i säsongen sista match, men kunde inte förhindra att kvaljagande Helenelund till slut vann med 8–0.
Trots vinterns magra poängskörd och slutliga tabellplacering spelar Kåre division 1-bandy också 2015/16.

– Vi är glada, men behöver diskutera vad vi vill och vilka förutsättningar vi har, säger tränaren Bo Hammerin.

Redan innan Kårstabygdens bandygäng i söndags gick på isen för säsongens sista division 1-match hade man garanterats att tabellens nedflyttningsstreck saknade betydelse – inte gällde. Inte två lag utan endast jumbon Berget flyttas ner i division 2, var innebörden av förbundets besked.

Orsak: det saknas division 2-lag som vill upp i ettan.

– Stockholmsbandyn har kris, det kan vi konstatera, säger tränaren Bo Hammerin. Det är dyrare i division 1, dessutom saknar många lag tillräckligt med spelare för att våga ta chansen.

Spelarbrist har varit ett bekymmer för Hammerin. Truppen var tunn från början och han har bett spelare som lagt skridskorna på hyllan att leta fram dem.

Samma problem har många lag och bandyn blev rejält skadeskjuten av att det aldrig gick att få is på Bergshamra IP i Solna i vinter. Kåre var ett lag i mängden som bara tilldelats en träningstid i veckan på Sollentunavallen. Lika trångt har det varit på Spångas konstis. Och kan man inte träna är det svårt att göra bra ifrån sig i matcherna.

– Sett till förutsättningarna har vi gjort en hyfsad säsong, säger Kåretränaren, som ändå inte är nöjd. På papperet är vi ett bra lag, men när killarna är otränade…tyvärr.

Bo Hammerins önskan är en lite bredare trupp och bättre ekonomi.

– Vi kan få till ett topplag i division 1, kanske vara med och slåss om kvalplats till allsvenskan.

Ordföranden Staffan Hassius har dock inga löften om någon satsning i bakfickan.

– Bandy är viktigt för Kåre. Vi är enda klubben i kommunen som satsar på sporten och vi brinner för att ha en ungdomsverksamhet i Kårsta. Ja, för bandysugna i hela Vallentuna kommun. Men jag har inte tillräckligt med starka argument för den kostsamma seniorbandyn, som vi tvingas driva utanför kommunen, inför de cirka 480 medlemmar som inte spelar bandy. Köpa extra istider kostar, sånt behöver vi hjälp få med. Gärna från kommunen, säger Staffan Hassius.

Krass verklighet väger Hassius upp med optimism. Han spår en kallare vinter 2015/16, vilket därmed skulle ge bättre förutsättningar för naturis på Bersjöplan.

– Och snart ska väl våra unga spelare slå sig till ro. Sluta resa, plugga till tentor, jobba utomlands och i stället inse vikten av att lira bandy, säger han och garvar.

Hade ni givit upp om ni rasat ner i division 2?

– Aldrig. Det är slitsamt med de dåliga förutsättningarna vi har, men bandy är en viktig del av GoIF Kåre och- hoppas vi – viktig för spontanidrotten i Vallentuna kommun, säger Staffan Hassius.

Fakta

Isen kostar 17 000 kronor i veckan

GoIF Kåre har i vinter fått 20 000 kronor av kommunen för att på egen hand ordna is på Bergsjöplan. Trots vädret har klubben sedan årsskiftet haft hygglig is i drygt tre veckor. 2016 är klubben lovad samma belopp.

Kostnaden för att helt ideellt skapa och underhålla en naturisbana, för 10 veckor, ligger på cirka 170 000 kronor, enligt klubbens beräkningar.