ANNONS

Karina blir stark av jobbet på gården

Att ha ett vedeldat hus och driva eget jordbruk innebär hårt fysiskt arbete. Inför SM i armbrytning får Karina Karlsson sin träning hemma på gården utanför Bro.

– Det finns alltid hundra saker att göra här, säger hon.
ANNONS

En roddmaskin och ett armbrytningsbord står uppställda i ett av rummen på Ålbrunna gård. I samma rum förvaras veden. Den ligger staplad i banankartonger längs väggen och ger Karina Karlsson bra träning när den ska bäras in från vedboden.

– Det är det jag släpar på hela dagarna. Vårt hus är dåligt isolerat så det går åt en hel del, säger hon.

På gården driver familjen Karlsson ett småskaligt jordbruk. Här finns biodling, höns, några tackor och grisar på sommaren. På en liten plöjd yta framför huset odlas potatis, palsternacka, morötter, mangold och en rad andra grönsaker.

– Vi odlar det mesta av vår mat själva. Fast mejeriprodukter måste vi handla eftersom vi inte har någon ko, säger Karina.

Att ha ett eget litet jordbruk innebär hårt arbete. Vår, sommar och höst är det som mest hektiskt, vintern är lugnare.

Men att jobba på gård gör en inte automatiskt till armbrytare på elitnivå. Karina Karlsson idrottade mycket som liten. Hon har simmat och skidorienterat och byggt upp en gedigen grundstyrka.

– Till viss del är det nog ärftligt också. Jag skulle fortfarande vara stark även om jag inte tränade så mycket. Det som är bra med att jobba här på gården är att man får ta i mycket, säger hon.

Hemma i huset finns också bra sparring i form av Karinas man.

– Det är bra att sparra med någon som är starkare och det är han, även om det är knappt med vänstern, säger hon leende.

ANNONS

I helgens SM kommer hon att tävla i klassen masters, för deltagare över 40 år, samt i den vanliga seniorklassen. I stället för att vara med i viktklassen -70 kilo som tidigare är det -60 som gäller.

– Det var armbrytningen som var moroten till att gå ner i vikt. Men det känns ju också onödigt att släpa runt på tio kilo extra.

Förra året blev det ett silver och ett brons i SM. Ett resultat som Karina var ”skitmissnöjd” med. Dagen innan tävlingen gjorde hon fystesterna för att söka ett jobb som brandman.

– Mot slutet av tävlingen var jag helt slutkörd, hade inga krafter kvar alls.

För att undvika liknande fadäser är det nu tio dagars vila som gäller.

– Ju äldre man blir desto mer måste man vila, har jag märkt.

Karina fyller 43 år i sommar. Armbrytning började hon med strax innan hon fyllde 40, efter att ha varit nyfiken på sporten sedan 20-årsåldern.

– Jag har alltid brutit ner karlar, på fester och så. Jag ville testa hur jag stod mig mot dem som tävlar.

Förhoppningen nu är att starta en armbrytningsklubb i Bro.

– Det borde finnas en massa starka människor häromkring. Det som är så bra med armbrytning är att man kan hålla på hela livet.

Återväxten kan redan vara på väg att säkras. Med på SM i helgen finns Karinas äldste son, som 11 år gammal gör sin debut i klassen sub junior.

När veden ska bäras in från vedboden får Katarina Karlsson, som bor på Ålbrunna gård utanför Bro, bra träning.

Fakta

Målet är guld

Namn: Karina Karlsson.

Ålder: 42 år.

Familj: Maken Thomas, två söner på 11 och 9 år.

Bo: På Ålbrunna gård utanför Bro.

Yrke: Jobbar med jordbruket på gården.

Aktuell: Tävlar i SM i armbrytning i Motala som går på fredag och lördag. Målsättningen är guld i mastersklassen och medalj i seniorklassen.