Karlberg har rusat upp i seriesystemet

Karlbergs BK:s herrar är nu Stockholms fjärde bästa klubb – bakom Djurgården, Hammarby och BP – och siktar uppåt.
Karlbergs BK:s herrar är nu Stockholms fjärde bästa klubb – bakom Djurgården, Hammarby och BP – och siktar uppåt.
För tio år sedan slumrade Karlbergs BK med ett herrlag i division 4 och en ungdomsverksamhet i spillror.

I dag kryllar det av små rödvita fotbollsspelare i Stadshagen med omnejd och A-laget krigar i toppen av division 2.

Ex-allsvenskarna Westermalms IF och Reymersholms IK spelar i division 6 respektive division 4. Flera andra innerstadsklubbar med historiska meriter från hög nivå är cementerade långt ner i seriesystemet.

Men en klubb går mot strömmen. 100-årsjubilerande Karlbergs BK har på några år tagit sig från gärdesgården till eliten. I år spelar man i division 2 och klubbens ordförande Henrik Wesslén tror att klättringen kan fortsätta.

– Vi vill gå upp en division till så snabbt som möjligt. Det gäller bara att klara det ekonomiskt, säger han.

Men sedan är det väl stopp?

– Nej, superettan kan vi visst uppnå framöver. Problemet i Stockholm är att alla redan har Hammarby, AIK eller Djurgården som favoritlag. Se på BP hur svårt de har att locka publik. Men på sikt kan det gå att bygga upp en lokal bas av supportrar.

Det är på västra Kungsholmen och i Vasastan som Karlbergs BK har sin bas. På ungdomssidan konkurrerar man i dag om spelare med Mariebergs SK och Norrtulls SK.

– Jag gillar Marieberg, men just nu har de inte så mycket resurser. Med Norrtull är det hårdare konkurrens, men lite rivalitet ska det ju vara, säger Henrik Wesslén.

På A-lagsnivå är innerstadskollegerna inga konkurrenter. Marieberg huserar i division 5 och Norrtull i division 6, medan Karlberg tar för sig som kaxig nykomling i division 2. Efter fem omgångar har man 9 poäng och ligger 3:a.

Magnus Schoultz, en av spelarna i dagens trupp som har varit längst i KB, är inte förvånad.

– Vi visste inte så mycket om de andra lagens standard, men vi visste att vi hade ett bra lag med många spelare som har spelat på den här nivån eller ännu högre.

Det är till stor del bra scouting och förmågan att attrahera erfarna spelare som ligger bakom den snabba resan. När tränaren Patrik Sandberg kom inför fjolårssäsongen tog han dessutom med sig känningar som gjorde ytterligare bra värvningar möjliga.

– Vi tränar bara tre gånger i veckan, även nu i tvåan. Det passar många av grabbarna här, sådana som har spelat högt upp och vill fortsätta spela på hyfsad nivå men ändå kunna göra något annat också, säger Magnus Schoultz.

Parallellt med A-lagets klättring har alltså även ungdomsverksamheten fått nytt liv. Mannen bakom det är främst Gustav Vadenbring som kom till Karlberg som spelare för cirka tio år sedan.

– Då var ungdomsverksamheten en spillra, men han satte i gång att jobba med den. Då hade vi inte ens ett kansli. Nu har vi två heltids­anställda och nära 700 ungdomsspelare, säger Henrik Wesslén.

Fakta

Firar 100 år den 26 maj

Totalt har KB cirka 1 000 medlemmar, varav nära 700 är ungdomsspelare. Herrlaget spelar i division 2 norra Svealand och det nystartade damlaget i division 5 Stockholm B.

Klubben bildades i maj 1912 på Karlbergsvägen 74 – som ”Bollklubben 74:an” – av ett gäng pojkar som alla bodde i porten. Namnet ändrades till Widar och sedan, 1919, till Karlbergs BK.

Under åren har KB haft fyra spelare i fotbollslandslaget: Valle Larsson, Bernt Westerlund, Arne Larsson och Hasse Mild.

Klubben var pionjär i ishockey och spelade flera säsonger i Sveriges högsta serie, men i dag är ishockeyn nedlagd.

100-årsjubileet firas på Stadshagens IP lördagen den 26 maj med korvgrillning, fiskdamm, kändismatch och hemliga gäster, plus bankett på Karlbergs slott på kvällen.