ANNONS

Alla Karlbergs talanger kan gå till andra klubbar

Karlbergs Mathias Karelius (med bollen vid fötterna) har redan fått flera erbjudanden från andra klubbar.
Karlbergs Mathias Karelius (med bollen vid fötterna) har redan fått flera erbjudanden från andra klubbar.
Kalle Karlsson, Vasalunds IF
Tränaren Kalle Karlsson har inte heller kontrakt över nästa säsong.
Karlbergs BK gjorde succé som nykomling i division 2 och var när att kvala sig upp i ettan. Nu kan det bli huggsexa om klubbens talanger. Ingen har kontrakt över nästa säsong.
ANNONS

Inför den här säsongen slopade Svenska fotbollförbundet regeln att division 2-spelare måste ha ett proffskontrakt och en ersättning på minst 3000 kronor per år. Karlberg såg en möjlighet att spara pengar och skrotade kontrakten.
– En del klubbar har fortsatt med kontrakt men inte vi. Vi stämmer av med individuella samtal i stället, säger Karlbergs sportchef Lennart Sandahl.

Därmed kan samtliga spelare och ledare gå till andra klubbar. Den offensive mittfältaren Mathias Karelius, 21, har redan fått erbjudanden från fyra olika föreningar.
– Det handlar om klubbar från divison 1 och superettan men också en utländsk klubb från ett annat nordiskt land, säger Lennart Sandahl.
Sportchefen inser talangen förmodligen är förlorad.
– Han har ju gjort en bra säsong och har teknik och snabbhet som håller på en högre nivå. Men jag tycker inte att han ska ta vad som helst. Han pluggar just nu också så det kan ju också påverka vilka erbjudanden som han överväger. Om inget av förslagen känns rätt är han varmt välkommen att fortsätta hos oss.

Backen Michael Jahn, 20, och anfallaren Jerome Tibbling Ugwo, 18, som har lånats från Djurgården respektive Assyriska kan också ha gjort sina sista matcher i Karlbergströjan.
– Micke Jahn har varit jätteduktig och jag tycker att han hör hemma på en högre nivå, han håller minst division 1-klass. Vi får väl se om han får en plats i Djurgårdens trupp. När det gäller Tibbling får vi prata med Assyriska, inte heller där ligger bollen i våra händer, säger Lennart Sandahl.

När det gäller övriga spelare har han inte hört något.
– I och för sig kan klubbarna vända sig direkt med spelarna i och med att de inte har kontrakt. Men de brukar ändå vara schyssta och förvarna om de är intresserade.
Han framhåller också att klubbar som vill värva Karlbergsspelare under 23 år måste betala utbildningsbidrag till föreningen. Han befarar ingen massflykt.
– Vi slutade tvåa i serien och jag har svårt att se någon annan divison 2-klubb ska locka våra spelare. Om de lämnar handlar det nog snarare om att de vill testa högre upp eller varva ner.

Även om flera spelare skulle lämna Karlberg ser sportchefen möjligheten att fylla på med nya talanger. Klubben vill fortsätta att satsa på unga spelare och i slutet av november kommer 19-åringar från AIK, Djurgården, Hammarby och BP att provträna med Karlberg.
– Det handlar om 97:or som lämnar juniorfotbollen men inte erbjuds kontrakt i superettan eller allsvenska och behöver hitta en mellannivå innan de är redo att kliva högre upp. Vi har ett bra samarbete med alla stora klubbar i Stockholm, säger Lennart Sandahl.

Tränaren Kalle Karlsson och övriga ledare har inte heller något kontrakt som binder dem till klubben nästa säsong.
– Kalle jobbar ju på Aftonbladet och det kan vara svårt att kombinera med vissa tränarjobb – om han inte får ett heltidserbjudande. Men jag tycker att han har kvaliteter att träna lag på en högre nivå, säger Lennart Sandahl.

Läs också: Så gick det för Karlberg efter tv-succén
Läs också: Karlbergstränaren om kvalnatten
Läs också: Guidetti och landslaget ville titta när han livsände kvalvakan med mobilen