Kärleken till karate ska ge Gülsah guld

Gülsah Akdag har svart bälte i karate. Nu är hon sugen på en mer gyllene färg. 25-åringens mål är att vinna EM-guld i Budapest i maj.
Gülsah Akdag har svart bälte i karate. Nu är hon sugen på en mer gyllene färg. 25-åringens mål är att vinna EM-guld i Budapest i maj.
Haningetjejen Gülsah Akdag är bara 25 år, men redan en veteran i karatelandslaget.

Nu hårdsatsar hon och kör tio träningspass i veckan med ett enda mål i sikte – EM-guld.

Gülsah Akdag är stressad. Det är bara en halvtimme kvar tills hon ska vara i Fredrika Bremergymnasiet och jobba som idrottslärare.

Som tur är ligger jobbet på gångavstånd från Torvalla sporthall.

– Hallen är som ett andra hem för mig, säger den 25-åriga Haningetjejen. Jag kör alla mina morgonpass här, det blir både karate och kondition och styrka.

Hon har själv varit elev på Fredrika Bremer, så cirkeln kan väl sägas vara sluten.

Jobbet är viktigt för Gülsah. Men karaten är minst lika viktig.

– Jag är kär i den här sporten! Jag älskar att vinna matcher, och jag utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Men fullärd blir man aldrig i karate.

Hon debuterade i seniorlandslaget så tidigt som 2007, och har avverkat fem EM och tre VM. Den hittills största framgången kom i fjol när hon tog EM-brons på Kanarieöarna.

Årets EM avgörs i Budapest i maj. Gülsah åker dit som en av förhandsfavoriterna i minus 50-kilosklassen i kumite (fajting). Målet är att åka hem till Haninge med en medalj i bagaget.

– Förhoppningsvis är det en guldmedalj. Jag förbereder mig så bra jag kan och lämnar inget åt slumpen. Mina tuffaste motståndare kommer från Turkiet, Österrike och Frankrike.

Gülsah har i dagarna fått ett elitstöd på 30 000 kronor från Riks­idrottsförbundet. Det är pengar som bland annat ska användas till att åka på så många tävlingar som möjligt innan EM.

– Vill man bli bäst så är det viktigt att tävla mycket utomlands.

Satsningen är i det närmaste total med tio träningspass i veckan. På kvällarna reser hon kommunalt till sin klubb i Husby där hon tränas av förre landslagscoachen Reza Mohseni.

– Det blir en och en halv timmes resa dit, och sedan lika långt hem. Det är det värt.

Nya regler inom karaten gynnar Gülsah Akdag. Tidigare har hon retat upp sig på filmande motståndare som låtsas att ha blivit träffade för att domarna ska dela ut en varning.

– Det nya regelsystemet tillåter hårdare träffar. Bestraffningspoäng är borttagna. Men träffar jag för hårt med ett slag eller en spark så blir jag diskad.

Eftersom karate är en bedömningssport skadar det inte att vara igenkänd av domarna. Efter alla år är Gülsah Akdag definitivt något av en kändis hos den internationella domarkåren.

Gülsah säger att hennes rutin från stora mästerskap är viktig.

– Jag har mognat och har mer fokus på vad jag själv gör. Vilken taktik jag ska använda under matcherna i EM beror på vem jag ska möta. Det är alltid bra att ha med sig nya tekniker som inte är förutsägbara.

Fakta

Jobbar som idrottslärare

Namn: Gülsah Akdag.

Ålder: 25 år.

Bor: Hus i Handen med mamma Gülüzar, pappa Ergün, lillasyster Emel och lillebror Yakup. ”Syrran har precis börjat med karate och är riktigt duktig”.

Jobb: Idrottslärare i Fredrika Bremergymnasiet.

Aktuell: Får ekonomiskt elitstöd från Riksidrottsförbundet som möjliggör en hårdsatsning inför EM i karate som går i Budapest i vår.