Karriären snurrar uppåt i raketfart

Farhiya Abdi vilar aldrig. Den lilla luckan mellan klubblagssäsongen och en landslagssamling fyllde hon med träning med sin gamla klubb 08:orna i Fryshuset.
Farhiya Abdi vilar aldrig. Den lilla luckan mellan klubblagssäsongen och en landslagssamling fyllde hon med träning med sin gamla klubb 08:orna i Fryshuset.
I flera år har hon tränat kopiöst för att nå sina drömmar – Euroleague och WNBA.

Resultatet: Efter en proffssäsong i Brno har Farhiya Abdi draftats av en WNBA-klubb – som tredje svenska någonsin.

– Jag blev jätteglad, men samtidigt förvånad och nervös. Jag hade ju ingen aning om vad som skulle hända, säger Farhiya Abdi.

19-åringen från Enskede hade hört att Connecticut kanske skulle välja henne som nummer 21 i draften, och följde spektaklet från andra sidan Atlanten live hemma i sin lägenhet i Brno i Tjeckien. Men hon valdes redan som nummer 13, först av alla i andra rundan, av storklubben Los Angeles Sparks.

Drygt en vecka efter draften i mitten av april var säsongen över med klubblaget Frisco Brno och Farhiya åkte hem till Stockholm och Enskededalen igen.

– Jag saknade min familj och det var tufft att laga mat och tvätta själv. Nu njuter jag av att bo hemma igen. Inte så mycket ansvar, bara att bädda sängen.

Ett andra hem i Stockholm är Fryshuset, där vi träffar Farhiya innan hon ska träna med sin gamla klubb 08 Stockholm. Här har hon gått gymnasiet i tre år, spelat basket ännu längre, och hängt otaliga timmar mellan skola och träning.

– Ja, det här är hemma, känns sjukt att jag har lämnat det.

Farhiya började spela basket som 11-åring i KFUM Söder. Till en början var det mest på lek och Farhiya utvecklades förhållandevis sent, men när hon efter några år kom med i KFUM Söders elitlag satsade hon fullt ut på basketen.

– Jag bestämde mig för att jag ville bli något och började träna extra varje dag. Jag vilade knappt alls.

Ofta körde Farhiya två egna pass per dag, plus träningarna med laget. Målmedvetenheten gav resultat. I U16-EM skrev hon svensk baskethistoria då hon utsågs till MVP.

16 år gammal gick Farhiya till 08 Stockholm där hon vann SM-guld 2009/10 och utsågs till damligans bästa forward 2010/11. Efter den säsongen hade Farhiya gått ut gymnasiet och var redo att testa vingarna utanför Sverige.

– Jag hade kunnat spela på college, men när jag fick chansen valde jag att gå professional direkt.

Första säsongen som proffs gick bättre än hon vågat hoppas. Farhiya var tongivande i tjeckiska toppklubben Frisco Brno, både i inhemska ligan och i de tuffare matcherna i Euroleauge.

Var hon spelar nästa säsong är oklart. Hon har skrivit ett 4-årskontrakt med Los Angeles Sparks, men ska ansluta till laget först efter kommande säsong.

– Vi får se var jag hamnar. Jag vill till en bättre klubb där jag måste kämpa för att få speltid.

Men först väntar en tid med mycket spel i blågult – EM-kval med damerna i juni och EM-slutspel med damlandslaget i augusti.

Du är 19 och din dröm om WNBA är snart uppfylld. Vad är kvar att uppnå?

– Ja, det har gått snabbt som fan, nästan för snabbt. Men nästa utmaning blir väl att göra mig redo för spel i WNBA.

Fakta

Yngst av sju syskon

Namn: Farhiya Abdi.

Ålder: Fyller 20 år den 31 maj.

Bor: Just nu hemma hos mamma och pappa i Enskededalen.

Familj: Mamma, pappa och sex äldre syskon.

Längd: 188 centimeter.

Aktuell: Blev nyligen draftad av en WNBA-klubb, som tredje svenska någonsin.

Om WNBA: ”Spelarna är mer atletiska och spelet mer fysiskt, men också med lite sämre lagspel, än i Euroleague.”

Om lönen i WNBA: ”Det är riktigt mycket pengar, även minimilönen för en rookie.”