Kastade kryckorna – greppade klubban

Filip Urwäder börjar försiktigt på bänken.
Filip Urwäder börjar försiktigt på bänken.
Som en av de mest talangfulla klubben fostrat är Filip Urwäder tillbaka i Grimsta AIK, nykomlingar i division 1-innebandyn.

– Det var dags och känns kul, säger han men tillstår att det finns en oro för om hälsenan håller.

Senhösten 2013 skadade sig Filip Urwäder, men det tog veckor innan allvaret stod klart för honom och andra. Bristning i vaden var första utlåtandet innan en före detta läkare ville kolla.

– Jag hade slängt kryckorna och försökt gå, men haltade som fan. Det var ”trådar” som höll fast senan. Hälften hade lossnat och satt någon centimeter upp mot vaden.

När skadan inträffade hade ”Fille” pausat elitsatsningen i Caperio-täby för spel i Rosersberg. Under rehabresans dryga halvår blev han assisterande tränare till sin forne Grimstatränare Ola Thimrén.

När Thimrén lämnade Rosersberg fick Filip ta vid, men röran i Sigtunaklubben var ohanterlig och omgående dök han i stället upp som assisterande tränare i allsvenska Täby FC. Där spelade han även några matcher i vintras.

– Jag har saknat möjligheten att kunna påverka på plan. Att stå vid sidan av som tränare är utvecklande, men jag har ju blivit sugen på att spela själv. Och när Niklas Bjunér och några andra tjatade var beslutet lätt. Det är rätt skönt, inga resor som till Täby och en utmanande nivå. Bra kompisar, därför är jag tillbaka i Grimsta.

Och hur går det med hälsenan?

– Läkarna undrar hur jag kan spela. Jag har lärt mig hantera smärtan som kommer ibland. Stretcha vaden extra är viktigt. Visst är jag lite rädd för att den inte ska hålla.

– Fast jag har aldrig varit känd för att springa för mycket, fortsätter Filip Urwäder självironiskt. Mina kvalitéer som back är att läsa spelet, stå rätt och täcka skott. Sen är jag väl inte helt värdelös framåt.

Han hoppas göra nytta i division 1-nykomlingarna, men har hittills valt att följa träningsmatcherna från bänken. Han vill först få igång kroppen.

– Disciplinerat, va, säger han och tycks själv förvånad.

– Mitt intryck är att ”Fille” är engagerad och kör på bra. Håller han ska han självklart spela, vi talar om en elitspelare, säger nye tränaren Bobby Jonsson.

Liksom Urwäder är även Bobby Jonsson en hemvändare. Det finns knappt någon Upplands Väsby-klubb han inte verkat i som spelare eller tränare.

De senaste åren har han tränat dotterns lag och det var länge sedan han tränade Smedbys herrlag. Därutöver har han tränat juniorkillar på den tiden han själv var aktiv och ung i moderklubben Väsby IBF.

– Knappt jag minns, så länge sedan är det. Jag är inte orolig för att innebandyns utveckling sprungit ifrån mig. Det kändes rätt i tiden att bli seniortränare igen. Jag tycker att jag har nytta av åren som flicktränare, att variation i träningen, som jag haft med barnen, är inspirerande. Vi ska ha in mer tävlingar i träningen, säger Bobby Jonsson.

Fakta

Gjorde en landskamp som 19-åring

Namn: Filip Urwäder.

Ålder: 27 år.

Bor: Upplands Väsby.

Yrke: Säljare.

Moderklubb: Grimsta AIK.

Landskamper: En match som 19-åring, 2008.

SM-slutspel: Fyra med Caperiotäby. Som bäst ett silver, 2009/10.