ANNONS

KFUM Central växer när andra krymper

Statistik visar att utövandet inom lagidrott minskar. KFUM Central Basket går i motsatt riktning och blir bara större och större.

– Resultatet är underordnat. Vi vill ge ungdomar en meningsfull vardag, säger sportchefen Victor Sundquist.
ANNONS

Basketsektionen i KFUM Central går emot strömmen i svensk lagidrott. Medan basket är den idrott som överlag tappar flest utövare ökar Stockholmsklubbens medlemmar markant år för år.

– Bevisligen driver vi en bra verksamhet eftersom folk vill komma till oss. Vi har gjort en del marknadsföringsinsatser, men ökningen beror mest på att folk pratar med varandra och säger att basketträningen är bra här, säger Victor Sundquist.

Enligt statistik från Riksidrottsförbundet som SVT har tagit fram har antalet deltagartillfällen inom organiserade lagidrotter, med barn och ungdomar mellan sju och 20 år, minskar med tolv procent sedan 2004 fram till 2013. Och det är inom basket som utövandet har gått mest nedåt – sporten har minskat med en fjärdedel i deltagartillfällen.

KFUM Central kan stoltsera med en motsatt trend och frågan är hur klubben ska ha tid och utrymme för alla som vill spela basket i föreningen.

– Sedan 2009 har vi inte fått mer tider men vi har ändå vuxit från 150 till över 700 spelare. Alla lagen kan inte träna så mycket som de borde och vi fyller på grupperna till bristningsgränsen, säger Victor Sundquist.

2009 var det visst 180 medlemmar, typ 150 spelare

I dag har KFUM Central sin bas på Rosengatan och spelar utspritt i flera hallar, främst på Östermalm, Norrmalm och i Vasastan. Men ju större klubben har blivit desto mer tid och plats för träning har efterfrågats. Totalt spelar lagen i 15 hallar där vissa finns i områden som Älvsjö, Enskede och Liljeholmen.

Victor Sundquist har inget självklart svar men däremot en teori kring vad det främst är som särskiljer KFUM Central mot andra basketklubbar.

– Vi har inte gjort några analyser men känslan är att vi inte stressar och inte gör elitsatsningar som andra lag kanske gör. Vi har ett annat tålamod och vill att man ska vara med och tävla så länge som möjligt. Det har varit mantrat de senaste fyra, fem åren. Vi är väldigt försiktiga med att kalla saker för elitsatsningar.

ANNONS

– Resultatet är underordnat. Vi vill ge ungdomar en meningsfull vardag. Det är det som det handlar om.

Bredden är viktigare än elitsatsningen, men klubben satsar ändå på att på lång sikt få in både herr- och damseniorlaget i landets högsta serie– basketligan. För att ta klivet från division 1 krävs dock en ny stor hall med mer utrymme för publik. Nu är planen att flytta huvudsätet till Hagaparkshallen i Norrtull som planeras byggas inom en femårsperiod med en läktarkapacitet på runt 1800 sittplatser.

– Den här byggnaden på Rosengatan betyder jättemycket för oss. Det är många ungdomar som kommer hit, pluggar, hänger och umgås. Tanken är väl att Hagaparkshallen ska bli en större och mer organiserad variant av det här huset, säger Victor Sundquist.

Fakta

Blivit fyra gånger så stora på sex år

KFUM Central Basket har sitt huvudsäte på Rosengatan i gränslandet mellan Vasastan och Norrmalm.

Klubben har drygt 700 medlemmar och har blivit mer än fyra gånger så stor i antalet utövare mot vad klubben var 2009.

Föreningen har träningstider i 15 idrotts- och gymnastikhallar, både centralt och i utkanten av Stockholm. För herrarnas och damernas division 1-lag är Gärdeshallen hemmaarena.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.